Кропивницький ліцей “Науковий” першим в Україні запроваджує системне кластерне навчання

П'ятниця, 30 серпня 2024 16:47

У Кропивницькому ліцей “Науковий” став першим загальноосвітнім закладом, де у новому навчальному році розпочнеться кластерне навчання і дуальна освіта. З якими організаціями, закладами культури і навчання вже є домовленість про взаємодію під час освітнього процесу і яка користь від такого навчання дітям, розповіла директорка ліцею Наталія Чередніченко.

- Сьогодні Нова українська школа рухається вперед і до неї долучається все більше класів. Вся освітня громадськість напрацьовує навчання у старшій профільній школі. Наш ліцей першим в обласному центрі впровадив профільне навчання. Цього року ми розпочинаємо навчальний експеримент — кластерне занурення і запровадження дуальної освіти, де діти зможуть спробувати себе в різних професіях і розпочати власну освітню траєкторію, - розповіла Наталія Чередніченко.

За словами директорки ліцею, уже є домовленості про проведення профільних уроків у дитячо-юнацькій бібліотеці імені Маланюка, обласному краєзнавчому музеї, Центральноукраїнському національному технічному університеті та інших закладах вищої освіти, які розташовані на території Кропивницького. Перелік закладів, де зможуть вчитися ліцеїсти, ще збільшуватиметься.

Нині у ліцеї “Науковому” є 27 класів старшої школи, які навчаються за 10 профілями: математика, фізико-математичний, економіка, іноземна та українська філологія, історія, право, мистецтво, автосправа, STEM.

- Це один з варіантів профорієнтації. Діти вивчатимуть різні предмети в різних локаціях, наприклад, історію — в музеї, літературу — в бібліотеці, а математику в ЦНТУ. Структуру навчання ми організуємо так, щоб у тому чи іншому кластері учні могли вивчати предмет впродовж цілого дня, - зазначила Наталія Чередніченко.

Цей освітній експеримент дасть можливість впровадити європейський досвід профільної освіти в щоденну практику роботи ліцею та трансформувати теоретичні знання школярів у важливі життєві компетентності.

Усі новини