Кропивницький – Крефельд - Венло: партнерські зв’язки і співпраця у всіх сферах життєдіяльності громад

Середа, 27 вересня 2023 16:54

Кропивницька міська територіальна громада і громади німецького  міста Крефельд та нідерландського офіційно встановили партнерські відносини.

Що дасть кропивничанам і мешканцям європейських міст укріплення взаємних стосунків - йшлося під час брифінгу секретаря міської ради Олега Колюки, заступника міського голови Михайла Бєжана та начальниці управління економіки департаменту з питань економічного розвитку міської ради Тетяни Ломової.

- Встановлення партнерських відносин з громадами міст міст Крефельд і Венло стало можливим за сприяння проєкту "Муніципальні партнерства з Україною", який реалізується за безпосереднім дорученням Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, - відзначив Олег Колюка. - У травні поточного року Кропивницька міська рада  підтримала рішення про статус міста побратима Крефельда, а у липні - Венло. Встановлення партнерських зв’язків і співробітництва безумовно сприятиме популяризації і розвитку економічного, науково-освітнього, соціально-культурного, туристичного та спортивного потенціалу нашої громади.

Офіційний візит делегації представників міста Кропивницького до німецького міста Крефельд на чолі із заступником міського голови Михайлом Бєжаном відбувся  завдяки запрошенню лорда-мера міста Крефельда Френка Майєра.

- Візит  здійснювався з конкретною метою налагодження партнерських відносин між Кропивницьким та містами Крефельд і Венло, а також для опрацювання подальшої співпраці міст у економічній, освітній, соціально-культурній та туристичній сферах, - повідомив Михайло Бєжан. -   Окремо обговорювалося питання про потребу в допомозі, яка може бути надана нашому місту в оснащенні інклюзивних ресурсних центрів, сховищ у школах та дитячих садочках, внутрішньо переміщеним особам, які проживають у  м. Кропивницькому.

Урочистості з підписання договорів про партнерство відбулися 11 вересня в ратуші Крефельда. Результат – Кропивницький відтепер має два міста – партнера, мери  яких Френк Майер і Антоан Шолтен вголос заявили про глибоку солідарність з народом України у її справедливій боротьбі за власну незалежність і свободу та висловили  готовність підтримати у складний час громаду Кропивницького та розвивати з нею довгострокові програми співпраці у різних сферах життєдіяльності.

- Я хотів би від щирого серця висловити нашу глибоку солідарність з жителями Кропивницького і всієї України, - підкреслив у своєму слові Френк Майер. - Сьогоднішнім днем ми хочемо чітко заявити: Крефельд і Венло твердо стоять на вашому боці. Одразу після початку агресії проти України, тут, у нас, піднялася величезна хвиля готовності прийти на допомогу – у Крефельді, у Венло, практично в кожному місті Німеччини і, звичайно ж, у Нідерландах. Ця підтримка триває і досі. Європа залишається солідарною з Україною.

Від сьогодні Крефельд і Венло  та Кропивницький пов’язані одне з одним. Я дуже хочу, щоб люди Венло та Крефельда допомагали людям Кропивницького, які потрапили у біду. Бажаю, щоб ми, об’єднана цінностями свободи, миру та демократії, разом працювали над нашим спільним майбутнім. Бажаю, щоб ця співпраця переросла у партнерство міст, а партнерство стало дружбою між людьми різних націй.

Через надзвичайно щільний робочий графік кропивницьку делегацію не зміг очолити міський голова Кропивницького – начальник ОВА Андрій Райкович, який доклав багато зусиль для встановлення тісних контактів з європейськими містами. Але він надіслав громадам-партнерам своє відеозвернення.

- Понад півтора року українці протистоять російському агресору у тяжкій кровопролитній війні за свою незалежність і свободу. Ми вдячні усьому світові, зокрема народам Німеччини і Нідерландів за суттєву допомогу нашій країні, - йдеться у зверненні Андрія Райковича. -  Кропивницький – обласний центр, місто-трудівник, воїн і волонтер. Завдяки Збройним Силам і Господу Богу ми порівняно мирна територія. Хоча пережили понад 60 ракетних атак. Наш регіон прийняв майже 100 тисяч вимушених переселенців. Найбільше взяв на себе Крпивницький. Це колосальне навантаження на житлові, соціальні, медичні, комунальні об’єкти і послуги. Але ми зуміли відновити понад 95% економічної потужності, прийняли понад 70 релокованих підприємств з усієї України. Місто має цікаву історію, традиції, творчий і промисловий потенціал. Нам 269 років і ми мріємо після перемоги над ворогом розвиватись, розбудовуватись, зміцнювати міжнародні контакти. У доленосний для усіх українців час кропивничани щиро цінують вашу увагу, допомогу і готові до тісної співпраці в усіх галузях. Ми готові обговорювати, як інфраструктурні, так і гуманітарні проєкти. Меморандум про партнерство, про міста-побратими, візит у Крефельд нашої команди-це перший крок надійних і міцних стосунків між нашими містами і нашими громадами. Я вірю, що ми будемо добрими друзями. І разом зустрінемо нашу перемогу. До зустрічі! Слава вам! Слава Україні!

Кропивницька делегація також побувала з візитом у  місті Венло на запрошення мера Антоана Шолтена під час якого відвідала притулок, у якому проживають українці, змушені через війну покинути рідні домівки. Кропивничани мали можливість ознайомитися із структурою та порядком  роботи мерії міста та депутатського корпусу, відвідали кампус університету інноваційних досліджень в галузі рослинництва, здорового харчування.  

- Під час розмови з представників університету ми  запросили їх відвідати міжнародну виставку АГРОЕКСПО у Кропивницькому, - поділився Михайло Бєжан. -  Нідерландці були приємно вражені її масштабами і прийняли пропозицію стати її учасниками. Також ми відвідали логістичну зону міста Венло, де з нами щиро поділилися досвідом організації і роботи логістичних центрів.

Представники кропивницької делегації провели низку зустрічей, на яких активно презентували економічний та соціально-культурний потенціал громади обласного центру, проінформували громадськість Крефельда і Венло про досвід Кропивницької міської ради  у вирішенні питань забезпечення життєдіяльності громади  в умовах воєнного стану, створення умов для внутрішньо-переміщених осіб, організацію допомоги ЗСУ тощо.

- Під час зустрічі з представниками німецьких благодійних організацій: Німецький Червоний Хрест, Карітас, Німецька спілка з допомоги бідним, відділ міграції та інтеграції мерії Крефельда ми  опрацювали питання забезпечення переселенців з України відповідними умовами проживання, потребу в допомозі, яку можуть надати ці організації в оснащенні інклюзивних ресурсних центрів, облаштування сховищ у школах та дитячих садочках Кропивницького,  підтримці внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Кропивницькому, - повідомив Михайло Бєжан. -  Загалом досягнуто домовленостей про запровадження онлайн навчання з вивчення німецької мови в Кропивницькому, допомогу Німецького Червоного Хреста та організації Карітас в оснащенні інклюзивних ресурсних центрів, облаштуванні сховищ у школах та дитячих садочках, місць проживання внутрішньо переміщених осіб у місті Кропивницькому. Є і перші результати: громада Крефельда надала п’ять тисяч євро на ремонт сховища в одному із дошкільних закладів Кропивницького. На ці кошти облаштовано укриття на 335 дітей в  дитячому садочку №14 «Калинка».

Під час зустрічі з представниками департаменту у справах молоді та молодіжних служб мерії Крефельду обговорювалось питання про проведення молодіжних заходів на основі спільних інтересів. Результатом може стати проведення різноманітних спільних молодіжних заходів,  налагодження партнерства між закладами освіти, організації стажування студентів Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка у школах Крефельда.

- У діалозі з представниками економічного департаменту, торгово-промислової палати Нижнього Рейну, депутатами від політичних партій, які утворюють більшість у міській раді Крефельда ми презентували наші інвестиційні пропозиції та економічний потенціал міста, звернула увагу Тетяна Ломова. - Крім того, в центрі уваги нашої розмови був досвід впровадження ефективного  механізму співпраці адміністрації мерії Крефельда з місцевим бізнесом. Нам вдалося домовитися також про спільну підготовку грантових заявок для отриманнія фінансування за рахунок коштів ЄС на реалізацію інфраструктурних та екологічних проектів у Кропивницькому.

Тепер всі напрацювання делегації Кропивницького отримають подальший розвиток у профільних виконавчих органах міської ради, які мають розробити і  запропонувати шляхи впровадження та реалізації актуальних для громади обласного центру ініціатив і проектів.

Усі новини