Кропивничани продовжують залишатися заручниками депутатів: дев’ята сесія міської ради не змогла розпочати свою роботу

Вівторок, 16 травня 2017 15:45

Дев’ята сесія міської ради, запланована на сьогодні 16 травня, не змогла розпочати свою роботу. А початок дня був обнадійливий, адже у сесійній залі вперше за декілька місяців зібралися представники усіх фракцій міської ради.

Традиційно, перед початком засідання міський голова Андрій Райкович надав слово громадянам міста, які записалися на виступ. Багато з них намагалися привернути увагу міської ради до нагальних проблем, які потребують термінового вирішення.

Так голова ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода закликала міську владу приділити належну увагу зеленим насадженням у місті, бережно ставитися до кожного дерева, погоджувати з громадськістю рішення щодо їх знесення, застосовувати сучасні технології збереження. Сьогодні, на її думку, ще можна, наприклад, врятувати дерева біля пам’ятника Жертвам Чорнобиля, якщо виконати грамотну підрізку коріння, що заважає укладанню у цьому місці тротуарної плитки і завершенню благоустрою території.

Громадський активіст Дмитро Сінченко запропонував пришвидшити процедуру розробки і прийняття нової редакції Статуту міста та зосередити зусилля на розробці стратегічного плану розвитку обласного центру.

Змогли висловити свої позиції і сторони конфлікту щодо права використання земельної ділянки по вулиці Попова. Районна керуюча мережею магазинів АТБ у Кропивницькому Олена Ожигова проінформувала депутатський корпус про податки, які підприємство сплачує до міського бюджету та повідомила, що, незважаючи на закінчення терміну оренди земельної ділянки, АТБ продовжував сплачувати орендну плату, а тому залишає за собою право використовувати прилеглу територію для організації паркування. Її виступ підтримували працівники супермаркету, які з плакатами "Звільніть парковку від кіосків" протестували проти розміщення торгівельних МАФів біля їх закладу по вулиці Попова.

Одночасно свою акцію проводили працівники новозведених торгівельних павільйонів у цьому місці. Вони тримали в руках гасла "АТБ знищує малий бізнес". А представник малого бізнесу у Кропивницькому Дмитро Овчінніков переконував депутатів і громаду у тому, що має всі необхідін дозвільні документи на розміщення кіосків по вулиці Попова і на початок їхньої торгівельної діяльності.

По закінченні виступів громадян, міський голова запропонував депутатам приступити до процедури реєєстрації для відкриття сесії. Натомість представники опозиційних фракцій вимагали слова до початку сесійного засідання.

Андрій Райкович ще раз намагався переконати депутатів перейти до конструктивної роботи, зареєструватися та розпочати сесію, а в її рамках висловлювати свою позицію. Міський голова свій крок до відновлення повноцінної діяльності міської ради зробив: виконав вимоги опозиції і включив до проекту порядку денного усі ініційовані ними питання. Не розпочинати сесію не було жодних підстав, а на вирішення своїх проблем очікують мешканці міста, переконаний очільник міста. Крім того, в залі перебувають керівники підприємства “СхідГЗК”, з ними мало б обговорюватися питання соціального партнерства. Це не вплинуло на депутатів меншості, вони вимагали слова.

Після перерви, оголошеної міським головою для консультацій у фракціях, напруга у сесійній залі зросла. Опозиція мала твердий намір виступати з використанням власної звукової апаратури. Між депутатами, представниками громадськості розпочалася штовханина.

Щоб повернути роботу міської ради в цивілізовані рамки, Андрій Райкович запросив депутатів зайняти свої робочі місця і надав слово усім охочим.

Головний месидж опозиції озвучив депутат від “Самопомочі” Володимир Смірнов. На його думку, щоб повернути легітимність міській раді, необхідно продовжити роботу восьмої сесії і переголосувати усі прийняті на попередньому засіданні рішення, додавши до порядку денного проекти, актуальні на сьогоднішній день. Фактично, його підтримали і інші представники опозиції Сергій Капітонов, Михайло Демченко і Олександр Цертій.

У такій ситуації міський голова оголосив годинну перерву, але і по її завершенні кворум для відкриття сесії не зібрався. Про день наступного засідання буде оголошено додатково.

Усі новини