Кропивничан закликають дотримуватись правил пожежної безпеки

Середа, 15 липня 2020 14:47

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення попереджає, що  недотримання правил пожежної безпеки під час жнив та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів, доріг в літній пожеженебезпечний період можуть призводити до пожеж на полях.

Подібні займання нерідко поширюються на трав'яний покрив степів, лісів та будівлі, що знаходяться поблизу. При пожежах на полях вогнем знищуються зростаючі, скошені, укладені у валки або копиці злакові, а іноді сільськогосподарська техніка. Великі площі, які займають хлібні масиви, зазвичай, знаходяться далеко від населених пунктів або водних об’єктів і мають недостатню кількість засобів зв'язку, тому про пожежу на полі рятувальники нерідко дізнаються від мешканців околиці міста, які можуть спостерігати дим. Ці негативні фактори сприяють поширенню вогню на значні площі й ускладнюють їх гасіння.

- Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну – до 10 м/с; водночас висота полум’я тут часто сягає 2 м, - повідомляють фахівці управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. - Саме тому, як бачимо, відповідальність за безпеку хлібних полів лежить не тільки на плечах власників, а й на кожному свідомому громадянинові. Важка праця і зусилля великої кількості людей можуть бути зведені нанівець через одну маленьку необережність. Якщо ми пам’ятатимемо про це і будемо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки на пшеничних полях, то в центрі нашого столу завжди буде смачний та запашний хліб.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує, випалювання стерні, сухої трави, поживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, алергічні захворювання, завдається шкода навколишньому середовищу.

- Нагадуємо, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено, - наголошують надзвичайщики. - Туристичні намети, стоянки автотуристів, пасіки не можна розміщувати ближче 100 метрів від поля. На період збору врожаю забороняється полювати неподалік ланів. Під час жнив не ходіть по перекритим тимчасовим дорогам та стежкам. Дорослі повинні подбати, щоб діти не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.

Сурове дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю - обов’язок кожного громадянина. Статтею 245 «Кримінального кодексу України» за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також спалювання стерні, сухих дикоростучих трав або їх залишків на землях сільськогосподарського призначення чи іншими загально небезпечним способом караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

 

Усі новини