«Креативна лабораторія музикознавця»: у Кропивницькому успішно триває Всеукраїнський фестиваль української музики

Понеділок, 27 січня 2020 16:32

У Кропивницькому триває престижний IV Всеукраїнський фестиваль – конкурс української академічної музики «Класик – проект», присвячений пам’яті Юлія Мейтуса.

В рамках фестивальної програми в ОУНБ ім. Д. Чижевського відбулися спільні заходи, підготовлені музичною школою № 2 ім. Ю. Мейтуса, бібліотекою та музеєм музичної культури імені К. Шимановського, які з цікавістю відвідали гості міста, викладачі музичних шкіл та співробітники музеїв.

Особливими гостями у ці дні  стали  Богдана Фроляк – композиторка, лауреат премії ім. Т. Шевченка, Наталя Дремлюга – дочка відомого композитора М. Дремлюги та Ірина Сікорська – старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнографії ім. М. Т. Рильського НАН України.

«Креативну лабораторію музикознавця» відкрила директорка музичної школи №2 та засновниця фестивалю Валентина Ревенко.

-  Фестиваль працює вже  багато років поспіль і сьогоднішній творчий  захід дасть можливість виявити найталановитіших дітей-композиторів та продемонструвати їхні здобутки, - наголосила Валентина Ревенко. – Для нас надзвичайно важливо, що  фестиваль, завжди знаходить підтримку у місцевої влади, як в обласній державній адміністрації в особі Валентини Животовської,  так і в управлінні культури і туризму міської ради в особі Анни Назарець.

Після виступів Богдани Фроляк та Наталі Дремлюги,  Ірина Сікорська представила шанувальникам музики нові книги – здобутки фестивалю,ноти, методичні посібники. Особливу зацікавленість у гостей фестивалю викликала  колективна монографія «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур», видана під редакцією директора музею музичної культури ім. К. Шимановського Олександра Полячк за сприяння Українського Культурного Фонду.

Також в рамках фестивалю відкрилася виставка «Українські народні пісні в листівках-ілюстраціях видатного художника Амвросія Ждахи», облаштована спільно зі спеціалістами відділу мистецтв бібліотеки та музею музичної культури.

- Цінність цих листівок в їх унікальності, - відзначив Олександр Полячок. -  Відомий художник, спілкуючись з композиторами Лисенком та Ніщинським, які обробляли народний фольклор, надихнувся створенням сюжетів до цих пісень. Художника, також можна вважати і нашим земляком, адже він вчився і проживав деякий час в нашому місті, наприкінці ХІХ та на  початку ХХ століть. Листівкам понад 100 років, вони унікальні, створені в стилі «арт-нуво»  - модерн.

У фондах Кропивницького музею музичної культури ім. К. Шимановського» зберігається повна філокартична серія цих листівок: такої колекції більше немає  ні в Україні, ні  за кордоном. Цікавим є той факт, що перше видання цих листівок на початку ХХ століття дало можливість зібрати кошти на встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві.

Усі новини