КП «Теплоенергетик» має намір реалізувати три інвестиційних програми з модернізації системи теплопостачання у Кропивницькому

Вівторок, 13 червня 2017 20:36

Комунальне підприємство «Теплоенергетик» планує взяти участь у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури Україна» із трьома інвестиційними програмами.

Викoнaвчий кoмітет міськoї ради Кропивницького сьогодні, 13 червня, погодив таку ініціативу комунальників. Остаточне рішення щодо можливості  КП «Теплоенергетик» представити свій проект «Оптимізація системи теплозабезпечення центральної частини Кропивницького та селища Нового» і отримати на його реалізацію фінансовий ресурс 55, 422 мільйони євро, має прийняти міська рада.

КП «Теплoенеpгетик» підготувало  3 проекти, які дозволять суттєво модернізувати систему теплопостачання обласного центру і селища Нового.

Як повідомив під час засідання виконкому начальник управління економіки міської ради Андрій Паливода, підприємство має намір здійснити реконструкцію мереж подачі теплоносія від нової сучасної міні-котельні потужністю 5,25 МВт, змонтованої у селищі, до споживачів. Розрахункова вартість такої модернізації – 12,626 мільйонів гривень.  Повний перехід споживачів селища Нового на споживання тепла від модульної котельні дасть можливість відмовитися від експлуатації котельні-гіганта, розрахованого колись на необхідність опалення ливарного заводу і всієї інфраструктури мікрорайону. Закриття старої котельні дозволить зекономити 10,275 мільйонів гривень на рік.

Крім того, у планах керівництва КП «Теплоенергетик» збудувати на селищі сонячну електростанцію на земельній ділянці площею 12-18 Га. За розрахунками економістів кошторис проекту складе 11,76 мільйонів євро, і ці кошти окупляться за 8 років, оскільки в Україні впроваджений вигідний «зелений тариф» на електроенергію – 0,17 євро/кВт.год. Важливим моментом реалізації такого проекту є постійний дохід теплогенеруючого підприємство у літній період. У цей час основна діяльність  «Теплоенергетика» не приносить прибутків: котли зупинені, а спеціалісти готують систему теплопостачання до наступного опалювального сезону. У такій ситуації щомісячні додаткові надходження у сумі майже мільйон гривень будуть абсолютно не зайвими для тепловиків.

Третій, наймасштабніший проект, передбачає повну модернізацію головних котлів ТЕЦ та перехід на альтернативні види палива: відходи ТВО, буре вугілля, торф, пілети. Планується змонтувати новий енергоблок у складі  трьох котлоагрегатів та двох парових турбін з можливістю генерування електроенергії близько 12 МВт/год на кожній. Розрахунковий термін будівництва – 2 роки, вартість проекту – 1,070 мільярдів гривень, термін окупності – 7,8 років.

- Реалізація цього проекту дозволить суттєво економити на 22 мільйонах кубічних метрах дорогого імпортного природного газу, - відзначив Андрій Паливода. – В результаті підприємство зможе майже вдвічі знизити і тарифи на теплопостачання для населення до рівня 600 гривень за ГКал, або 17,7 гривень за метр квадратний опалюваної площі.

- Запропонований проект став можливим завдяки цілеспрямованій і наполегливій роботі міської ради, комунальних підприємств в інвестиційній сфері. – наголосив міський голова Андрій Райкович. – Ми розпочинаємо прямий переговорний процес з потенційними великими інвесторами, такими, як  Європейський банк реконструкції і розвитку.

Міський голова доручив Андрію Паливоді щомісяця інформувати членів виконкому про хід і результати перемовин  з інвесторами.

Усі новини