Художник архітектури Яків Паученко

Понеділок, 12 березня 2018 16:36

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна до дня народження видатного зодчого, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного міста Кропивницького, представлено тематичну виставку «Художник архітектури Яків Паученко».

Архітектурні проекти, родинні фотознімки, численні документальні матеріали розповідають про життєвий шлях талановитої особистості, сповнений невтомною творчістю і плідною архітектурною діяльністю.

Яків Васильович Паученко народився 21 березня 1866 року в Єлисаветграді. Першу мистецьку освіту отримав у Вечірніх рисувальних класах при земському реальному училищі, згодом продовжив навчання в Училищі живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства, по закінченні якого повернувся до рідного міста і почав активно його розбудовувати. Так, за його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування - архітектурний комплекс лікарні Червоного Хреста Святої Анни (міська лікарня № 2 ім. Св. Анни, вул. Ганни Дмитрян,1), лікувальні Гольденберга (міська лікарня № 3, вул. Архітектора Паученка, 45), Вайсенберга (управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, вул. Чміленка, 74), Мейтуса (музична школа № 1 ім. Г.Г.Нейгауза, вул. Чміленка, 65), приміщення Відділення Міжнародного кредитного банку (ресторан «Prima» вул. Дворцова, 17), прибуткові будинки Гостиного двору (управління СБУ в Кіровоградській обл., вул. Дворцова, 9) та театру «Ілюзія» (Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю школа мистецтв вул. Дворцова, 7), а також Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області, який, до речі є пам’яткою архітектури та містобудування загальнодержавного значення.

Недаремно єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…»

Якова Паученка безперечно можна вважати представником історико-романтичної та еклектичної течій в архітектурі кінця ХІХ - початку ХХ ст. Він робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його будинок, в якому нині розташовано художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна. Ця споруда, яка є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу, була своєрідною візитівкою зодчого. Власний будинок відображав сутність його творця, в ньому завжди панувала атмосфера творчості, в якій, до речі, виховувався і його племінник Олександр Осмьоркін - згодом відомий художник, професор живопису.

Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, він помер 29 жовтня 1914 року і був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, в якому ми живемо.

Земляки гідно шанують пам’ять талановитого зодчого Якова Паученка. В 2002 році було засновано обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, що відзначає кращі

досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників Кіровоградщини, і яка починаючи з цього року вручатиметься саме в день народження архітектора. В 2006 році «Укрпошта» до 140-річчя з дня народження зодчого випустила художній маркований конверт «Яків Паученко – архітектор» та провела в музеї акцію спецпогашення штемпелем Першого дня, а в 2014 році з нагоди відзначення 75-річчя створення Кіровоградської області представила архітектурні доробки Якова Паученка у поштових марках - Свято-Вознесенський собор у Бобринці в поштовому блоці «Краса і велич України. Кіровоградська область» та Пам’ятка архітектури кінця XIX століття Театр «Ілюзія», в будівлі якого нині розташований Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю, окремою маркою на конверті з історичною довідкою про архітектора. А в 2016 році з нагоди відзначення 150-річного ювілею Якова Паученка згідно з розпорядженням міського голови одна з центральних вулиць (вулиця Леніна і Дворцова від Великої Перспективної і до кінця), на якій власне розташований будинок архітектора, названа його іменем.

Тож, запрошуємо мешканців і гостей міста завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та здійснити своєрідну подорож у часі - ознайомившись з надзвичайно цікавою виставкою, сповна відчути присмак минулих століть, споглядаючи чудові архітектурні витвори Якова Паученка та насолоджуючись розкішною оздобою споруд.

Чернова Віта, директор

художньо-меомріального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини