Громадська рада при виконкомі міської ради Кропивницького спланувала свою діяльність до кінця поточного року

П'ятниця, 3 серпня 2018 21:35

Сьогодні, 03 серпня, відбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Міської ради міста Кропивницького. У роботі засідання взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов та керівники виконавчих органів міської ради.

Члени Громадської ради включили до порядку денного звіти голови ГР Леоніда Лузана  та голів комісій про діяльність Громадської ради та її комісій, затвердження плану роботи Громадської ради на 2018 рік та внесення змін до Регламенту  Громадської ради. Крім того, заплановано було розглянути низку актуальних для громади питань, таких, як збереження зелених насаджень у Кропивницькому, наведення ладу із розміщенням МАФів та інших об’єктів інфраструктури на території обласного центру та питання створення при комунальних підприємствах міської ради наглядових рад.

Склад Громадської ради при виконавчому комітеті Міської ради міста Кропивницького був оновлений 12 квітня 2018 року, відзначив Леонід Лузан.  За цей час відбулось одне  засідання Громадської ради  і  проведено 12 засідань її правління.

Громадська рада направила 35 звернень до виконавчих органів державної влади, міської ради, КРУ, СБУ, органів прокуратури. Члени Громадської ради провели робочу зустріч з головою обласної ради, на якій обговорили питання діяльності ОКВП “Дніпро-Кіровоград” та підвищення тарифу на водопостачання і водовідведення у Кропивницькому. Зі зверненнями громадян активно працювали правління Громадської ради та профільні комісії по ОСББ, захисту прав споживачів, житлово-комунальному господарству, транспорту, охороні здоров’я і освіті.

Голова комісії ГР з охорони здоров’я Ганна Колєва взяла участь у Форумі сім’ї, де мала можливість разом із представниками влади, науковцями, освітянами, громадськими активістами, членами молодіжних та релігійних організацій обмінятися думками, пропозиціям і напрацюваннями.

Представники Громадської ради беруть активну участь у діяльності робочої групи із розвитку відкритих даних міської ради  Кропивницького. На своєму засіданні  члени групи ознайомилися із результатами аудиту міської ради та визначили пріоритетні набори даних для оприлюднення. Серед першочергових проектів планується розроблення відкритої бази даних “Зелений Кропивницький”, за допомогою якої містяни бачитимуть, які дерева видаляють, а де з’являються нові саджанці.

За сприяння Громадської ради було проведено низку національно-патріотичних заходів. Члени ГР взяли  участь в організації та проведенні заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення і 73-ій  річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Значну увагу Громадська рада приділяє питанням національно-патріотичного виховання дітей та молоді, вирішенню проблем учасників АТО, людей з інвалідністю, збереженню зелених насаджень.

 До слова членів Громадської ради дослухалися під час засідань комісій з роботи громадського транспорту у Кропивницькому і під час  організації конкурсу  на зайняття посади головного лікаря  міської лікарня швидкої медичної допомоги.

Леонід Лузан також відзначив активну участь членів ради у загальноміських суботниках та  в ході  на підтримку створення Помісної Української Церкви.

Правління Громадської ради забезпечило тісну співпрацю з профільними виконавчими органами міської ради, налагоджуються міжнародні зв’язки, для чого представник ГР їздив в Литовську Республіку, з метою поглиблення взаємодії з громадськими радами при органах місцевого самоврядування Литви.

- У більшості питань діяльності Громадської ради є повне порозуміння із секретарем міської ради, - підкреслив Леонід Лузан. -  Налагодження більш тісної та системної співпраці між міською радою  та Громадською радою  максимально сприяє ефективному  вирішенню актуальних  питань життєдіяльності територіальної громади міста. При цьому ми формуємо свою діяльність з врахуванням суспільної думки під час реалізації регіональної політики, активно здійснюємо передбачені консультативно-дорадчі функції в питаннях соціально - економічного та культурного розвитку обласного центру. Важливим завданням громадської ради  є забезпечення громадського контролю за діяльністю виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств.

У той же час, в роботі Громадської ради  є і недоліки, звернув увагу Леонід Лузан. Зокрема, за його словами, не всі члени ГР беруть активну участь в роботі комісій, не всі комісії працюють належним чином, іноді зриваються їхні засідання через відсутність кворумів, а  представники громадських організацій   не пропагують діяльність Громадської ради. Недостатня увага приділяється також  проведенню зустрічей з мешканцями мікрорайонів міста та  висвітленню роботи  Громадської ради в засобах масової інформації.

Обговорення інформації голови Громадської ради було довгим і емоційним, проте члени ради взяли звіт Леоніда Лузана до відома та перейшли до заслуховування інформації про роботу комісій Громадської ради.

Експресивним і повним протиріч у пропозиціях виявилося обговорення питання створення наглядових рад при комунальних підприємствах міської ради. Відповідний проект рішення міської ради представив один із його  ініціаторів, депутат міської ради Олександр Цертій. На його думку, створення наглядових рад суттєво сприятиме підвищенню ефективності діяльності комунальних підприємств і для позитивного голосування у міській раді важливою є підтримка запропонованого проекту рішення з боку Громадської ради.

Голоси членів Громадської ради розподілилися таким чином, що їх не вистачило на підтримку жодного з варіантів: ні взяти до відома, ні підтримати, ні доручити правлінню опрацювати і внести власні пропозиції.

Своє бачення ситуації зі створенням наглядових рад озвучив і секретар міської ради.

- Створення наглядових рад є нормальною європейською практикою, і саме європейці активно  пропонують нам перейняти їх досвід, але для України він не є панацеєю, - акцентував увагу Андрій Табалов. – Скажімо, для того. щоб прибутково працювали наші комунальні підприємства «Теплоенергетик» чи «Електротранс», вони мають використовувати реальні економічно обґрунтовані тарифи. Проте сьогодні вони дотаційні з міського бюджету і це є елемент соціальної політики. Я звертався до авторів проекту створення наглядових рад з проханням навести мені приклади їх успішної діяльності в Україні, але відповіді поки так і не отримав.  Крім того, на мою думку, впровадження наглядових рад суттєво не змінить системи організації контролю. Адже до ланцюга системи управління: комунальне підприємство – профільний виконавчий орган – профільний заступник міського голови – міський голова – міська рада ми добавимо наглядову раду, яка формується міським головою, міською радою і начебто з трьох незалежних членів, але які призначаються спеціальною комісією, знову ж таки сформованою міською радою. Тобто, все знову замикається на міській раді.

Андрій Табалов переконаний, що проект рішення про створення наглядових рад не знайшов належної підтримки з боку  депутатського корпусу саме через недостатню пропрацьованість, через брак інформації, через те, що питань до такого рішення поки більше, ніж відповідей. На думку секретаря міської ради, така тема не може бути вирішена за 15 хвилин в залі засідання Громадської ради, а це предмет широкого експертного обговорення.

Андрій Табалов  запевнив членів Громадської ради,  що через тиждень він ініціює додаткове обговорення цього питання за участі ініціаторів проекту, депутатів міської ради, представників виконавчих органів, комунальних підприємств і громадськості. Це дасть можливість детально проаналізувати всі плюси і мінуси такого рішення, отримати відповіді на всі питання і прийняти збалансоване рішення.

Цього дня Громадська рада також обговорила питання збереження зелених насаджень на території міста та ініціювала звернення до міської ради з пропозиціями провести аудит всіх зелених насаджень у Кропивницькому. У дискусії активну участь взяли громадська активістка Надія Паливода і начальник головного управління ЖКГ міської ради Віктор Кухаренко.

Усі новини