«Графічні одкровення Григорія Гнатюка»: виставка до Дня художника в Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна

Понеділок, 9 жовтня 2023 13:36

Виставку творів  «Графічні одкровення» заслуженого художника України Григорія Гнатюка презентували в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в рамках проєкту «Лауреати обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна».

Ініціатива влаштування виставки належить Світлані Ушаковій – завідувачці відділу мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського, лауреатці обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» у складі авторського колективу (2018). Цю ідею вона запропонувала декілька років тому провідному науковому співробітнику художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, фаховому мистецтвознавцю, заслуженому художнику України Андрію Надєждіну, який після наукового вивчення наданих йому понад півтисячі графічних начерків і ескізів заслуженого художника України Григорія Гнатюка з приватного зібрання художника Олександра Кривка – викладача художньої школи імені О.О.Осмьоркіна, клірика храму Святителя Миколая Чудотворця, лауреата обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у номінації «декоративно-прикладне мистецтво» (2020), обрав понад півтори сотні малюнків для виставки та написав мистецтвознавчу статтю до каталогу виставки «Графічні одкровення Григорія Гнатюка». На жаль, презентувати виставку до Дня художника в 2021 році завадив карантин, а в 2022 році Андрій Надєждін 19 жовтня раптово пішов із життя.  Науковці музею вирішили довести справу свого колеги до логічного завершення і презентувати його останній мистецький проєкт, який охоплює весь спектр 27-річної успішної науково-мистецтвознавчої діяльності Андрія Надєждіна – двічі лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна саме в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» (2010) та у складі авторського колективу (2019).

Експозицію виставки складають малюнки заслуженого художника України Григорія Гнатюка, за припущенням кінця 1990-х – початку 2000-х років, виконаних олівцем, тушшю, гуашшю, сангіною, кульковою ручкою на папері різного формату А4 та А5 у авторській манері в різних образотворчих жанрах, які є своєрідною творчою лабораторією художника у відтворенні життя людини та її духовного світу.

Під час відкриття виставки презентували і тематичний каталог зі вступною статтею Андрія Надєждіна. Загальний емоційний настрій для всіх присутніх створив на початку заходу виступ викладачів музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза Олександра Романченка (скрипка) та Ольги Терещенко (фортепіано), які виконали «Мелодію» відомого українського композитора Героя України Мирослава Скорика – музичну композицію, яку називають «Духовним Гімном України», і яка була однією з улюблених Андрія Надєждіна.

Спогадами про заслуженого художника України Григорія Гнатюка, його життя і творчість поділилися його друзі і колеги – співорганізатори виставки Світлана Ушакова та Олександр Кривко, члени Національної Спілки художників України Федір Лагно, Валерій Давидов та Юрій Вінтенко. З вітальним словом виступила голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки письменників України, кандидат філологічних наук Надія Гармазій, яка завітала на відкриття виставки разом з учнями альтернативної школи «Крок». 

Вернісаж до Дня художника став гідним вшануванням пам’яті талановитих митців заслужених художників України Григорія Гнатюка та Андрія Надєждіна, творчість яких сповнена загадок, символів та знаків, а їх мистецький світ для інтелектуалів, які через пізнання минулого намагаються зрозуміти сенс сучасного життя й за можливості спробувати передбачити  прийдешнє людської цивілізації у безмежному всесвіті.

Запрошуємо всіх шанувальників сучасного українського образотворчого мистецтва завітати до музею і переглянути виставку «Графічні одкровення Григорія Гнатюка» або ознайомитися з її електронною версією на вебсайті музею http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt207_u.html

Довідково:

Гнатюк Григорій Михайлович (18 червня 1951 – 10 жовтня 2012) більшу частину свого життя мешкав в рідному селі Небелівка Новоархангельського району Кіровоградської області. Закінчив Харківське державне художнє училище, живописно-педагогічне відділення (1975). Працював художником-оформлювачем в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду Української РСР (1980-1987). Член Національної Спілки художників України (1987), живописець, графік. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «новітні спрямування» (2006). Заслужений художник України (2009). Виставкову діяльність розпочав з 1987 року, учасник всесоюзних, республіканських, всеукраїнських, міжнародних виставок. Персональні виставки експонувалися в Кіровограді, нині Кропивницький (1986, 1987), Києві (1989, 1990), Австрії (1998). Для творчості характерні  філософічність, глибокий психологізм, своєрідне поєднання української народної традиції та західно-європейського постімпресіонізму з яскраво вираженим індивідуальним стилем, який за допомогою звичайних засобів образотворчої мови створював нову художню реальність. Твори зберігаються в Дирекції художніх виставок Міністерства культури та інформаційної політики України, музеї мистецтв та художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в Кропивницькому, галереї сучасного та східноєвропейського мистецтва «Червоний квадрат» (Лондон, Велика Британія), приватних збірках в Україні та за кордоном. Протягом багатьох років живописні твори художника експонувалися в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського в Кропивницькому. Авторський колектив бібліотеки у складі Світлани Ушакової, Людмили Іванцової та Елеонори Янчукової за створення серії альбомів «Надія Падурська. Любов до життя» (2015), «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі» (2017), «Володимир Кир’янов. Реальність нереального» (2018) нагороджені  обласною премією у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» (2018).

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28