Гостини в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 15 травня 2017 18:10

Міжнародний день музеїв – свято всіх, хто цікавиться історією та культурою людської цивілізації, адже в цей день всі музеї гостинно відчиняють свої зали для відвідувачів.

Ось і художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна вже багато років саме з цієї нагоди традиційно проводить культурно-мистецьку акцію «Музейні гостини». В цьому році вона особлива, адже присвячена 125-лютньому ювілею з дня народження художника і педагога Олександра Олександровича Осмьоркіна. Тож, мешканці і гості міста мають можливість відвідати різноманітні виставки, арт-проекти, концерти, які проводитимуться протягом цілого тижня.

А розпочалися гостини цікавим заходом «Музейний кінозал», який запропонував всім, хто не побоявся весняного дощу і таки завітав в суботу 13 травня до мистецького закладу, два рідкісні документальні фільми, що в телевізійному ефірі побачити практично нереально. Це - «Голгофа художника Олександра Осмьоркіна», відзнятий ще за радянських часів у 1989 році під час презентації масштабної ретроспективної виставки живописних та графічних творів О.О.Осмьоркіна в Центральному будинку художника в Москві, в якому вдова художника Надія Георгіївна – ініціатор створення і виставки, і звичайно меморіального музею митця в його рідному місті в будинку, де він провів свої дитячі та юнацькі роки - розповідає про творчі пошуки талановитого живописця та про досить драматичні події в останні роки його життя.

            «Раїса Зелінська-Плате. Час відображається на обличчях людей» - таку назву має другий відеофільм 2010 року  про відому художницю – випускницю майстерні професора живопису О.О.Осмьоркіна в Московському державному художньому інституті ім. В.І.Сурікова Раїсу Миколаївну Зелінську, яка з душевним теплом згадує про свого учителя. В анотації до фільму вказано: «5 октября 2010 года Раисе Николаевне Зелинской исполнилось бы 100 лет. В свои 90 она говорила: «Я прожила ХХ век. Он целиком мой со всем, что в нем было». Дочь академика Николая Дмитриевича Зелинского - родоначальника знаменитой династии ученых-химиков, она всегда стремилась найти свою «модель жизни». Поэтому выбрала не науку, а живопись. Начинала в художественной студии Федора Рерберга, продолжила обучение у Игоря Грабаря и Бориса Иогансона, но любимым мастером в Суриковском училище стал Александр Александрович Осмеркин. Каждую работу Раисы Зелинской – будь то портрет, пейзаж или просто набросок - отличает удивительная глубина и высокий профессионализм. Ее картины хранятся в Третьяковской галерее, Русском музее и художественных галереях разных городов и стран». Приємно усвідомлювати, що в нашому музеї також  є твори художниці, які надійшли до збірки в складі колекції живописних та графічних робіт художників – учнів О.О.Осмьоркіна, переданої Російським фондом культури ще в 1994 році напередодні відкриття музею, а також особисто подаровані автором під час зустрічей з нею науковців музею і які експонувалися того дня. Та й вибір саме цього фільму не є випадковим, бо на початку нинішнього року музей отримав подарунок – книгу Р.М.Зелінської-Плате «Среди химиков и художников. Дневники моей жизни», виданої у Москві в 2011 році, укладачами якої є її сини - вчений-хімік, академік, віце-президент Російської Академії Наук Микола Альфредович Плате та журналіст-міжнародник, японознавець Фелікс Альфредович Плате, який, власне, і надіслав її поштою, за що музейні співробітники безмежно йому вдячні.

            Дуже символічно, що глядачами «Музейного кінозалу» стали і художники – учасники цьогорічного пленеру, організованого галереєю «Єлисаветград» в особі її власника М.М.Цуканова. Оскільки пленер присвячений 125-річчю з дня народження О.О.Осмьоркіна, майстри пензля не просто прийшли в музей видатного художника, а з мольбертами, фарбами та іншими знаряддями творчої праці, влаштувавши в меморіальному залі справжнісінький пленер. Музейна експозиція та натюрмортна постановка з прекрасними весняними квітами ірисами стали темою для створення живописних полотен. Тож, відвідувачі музею мали унікальну можливість спостерігати творчу лабораторію художників, як кажуть, наживо. А побачити ці та інші картини, що будуть написані під час пленеру відомими сучасними митцями з Києва, Одеси, Чернігова, Харкова і навіть з Білорусі та Китаю, серед яких - народний художник України Анатолій Горбенко, заслужені художники України Анатолій Кравченко та Леонід Заборовський, члени Національної Спілки художників України  Світлана Аношкіна, Ольга Аль-Хадж, Тетяна Діденко та Сергій Дуплій, а також Ленур Веліляєв, Юрій Платонов та Цзянь Лю, на виставці в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна рівно за тиждень в суботу 20 травня. Чекаємо на Вас, шанувальники образотворчого мистецтва!

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини