Година пам’яті героїв –«чорнобильців» відбулася у кропивницькій бібліотеці-філії для дітей № 13

Четвер, 12 грудня 2019 15:33

Сьогодні, 12 грудня, у Кропивницькій бібліотеці-філії для дітей №13 відбувся захід, присвячений ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. Урок пам’яті героїв – ліквідаторів бібліотекарі підготували спільно зі спеціалістами  Кропивницького музею музичної культури ім. К. Шимановського.

В Україні щороку, 14 грудня, відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року, вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а часто - власного життя і здоров’я, зумів зупинити ядерного монстра. Ця дата обрана не випадково: саме цього дня, 33 роки тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкта «Укриття» - захисного саркофагу, який забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом забруднення навколишнього середовища. Таким чином, 14 грудня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики, а в житті українців є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та його наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ. Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше 6 тисяч чоловік, одні з перших кинулися на ліквідацію аварії. 

Година пам’яті розпочалася віршом Марії Яновської «Чорнобильська трагедія» під композицію сучасного українського електро-фолк гурту «ONUKA» із символічною назвою «1986». Учнів ЗОШ № 20, які завітали на захід, познайомили з музикою та уривками відео-роликів сучасних композиторів та таких виконавців, як Євген Хмара, Alyosha, що присвятили музичні твори цій трагедії. Діти ознайомилися з книжковою виставкою, та відеорядом матеріалів, які якнайкраще доповнили розповіді запрошених ліквідаторів – Горбаня Петра Олексійовича, полковника у відставці (військовий авіатор) та Стефака Сергія Васильовича. Кожен з них розповів свою історію.

Петро Горбань пригадав, як він з командою пілотів на військових гвинтокрилах засипав четвертий реактор піском. А Сергій Стефак розповів, як лопатами з даху третього енергоблоку за 15 секунд вони повинні були скинути шматки графіту, та продемонстрував учасникам заходу щоденник, де був розписаний кожний день героїчної праці над ліквідацією аварії. Тож, зважаючи на нещодавну прем’єру серіалу «Чорнобиль» та враження від розповідей героїв-ліквідаторів, учні  й вчителі задавали дуже багато питань очевидцям цієї героїчної сторінки життя нашого народу. Діти щирими оплесками подякували і привітали гостей, та у хвилині мовчання схилили голови в знак пошани перед кожним чиє життя та здоров’я забрав невидимий ворог – смертоносне радіоактивне випромінювання.

Ядерна стихія опалила долі мільйонів українців, тож ми в неоплатному боргу перед героями –чорнобильцями, які захистили теперішні й прийдешні покоління від радіаційного лиха.

Усі новини