Газовий злочин проти громади Кропивницького

П'ятниця, 23 березня 2018 12:00

Практично весь опалювальний сезон ВАТ «Кіровоградгаз» планомірно і з якоюсь маніакальною затятістю тероризує Кропивницький постійними погрозами про відключення котелень. Двічі газівники це зробили: спочатку – у листопаді, згодом – у березні.

Останній випадок – просто кричущий. Товариство припинило газопостачання шести котелень підприємства ДП «Кіровоградтепло», що обслуговує дві третини міста. Без тепла 14, 15 березня залишилися не тільки майже півтори сотні багатоквартирних будинків, а й дитсадочки, школи та лікувальні заклади. Причому газівники наважилися це зробити тоді, коли насувався циклон із сильними морозами. Це викликало обурення у громадськості – протягом трьох днів жителі міста мітингували під стінами ВАТ «Кіровоградгаз», вимагаючи відновлення подачі газу та звільнення голови правління товариства Олександра Гладкого. Сам же пан Гладкий роздає інтерв’ю про те, що, мовляв, він лише виконує свою роботу і намагається стягнути заборгованість за газ із теплопостачальних підприємств. Владу звинувачує в бездіяльності, тепловиків – у небажанні платити за отримані послуги, а громаду – в тому, що вона на нього тисне. Давайте розберемося, що ж насправді відбувається і хто винен в ситуації, яка склалася.
Перш за все, виникає кілька запитань, на які ми спробуємо разом з компетентними фахівцями відповісти.

Перше: чи дійсно нині тепловики винні за газ і якою є структура боргів?

Друге: які кроки робила влада, щоб вирішити проблеми з газопостачанням і чи відповідають дійсності слова пана Гладкого щодо її бездіяльності?

Третє: чому так знущаються саме над Кропивницьким, тоді як в інших містах відключень не відбувається, хоча борги там, м’яко кажучи, не менші?

Четверте: чи правомірні дії керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» та особисто голови правління?

Нарешті п’яте: як чинити з тепловиками далі?
 

Міфи про борги тепловиків

 

Те, що в тепловиків не лише Кропивницького, а й усієї України, є заборгованість за газ, – абсолютно зрозуміло. І обумовлено це не тим, що теплопостачальні підприємства ховають гроші або населення не розраховується за послуги. Щоб вникнути в цю проблему, слід знати, яким чином здійснюється оплата за послуги. Значна частка боргів обумовлена неповерненням державою різниці в тарифах тепловикам. І тому дивним виглядає шантаж від підприємства, контрольний пакет управління яким перебуває в руках держави.

Варто вникнути й у процес формування тарифу. Неодноразово представники влади пояснювали: є всі ознаки подвійного оподаткування, закладеного в тариф, маніпулювання певними складовими. Але ці питання лежать в юридичній площині, і вирішувати їх, безумовно, слід у судовому порядку, а не роблячи заручниками жителів міста, які, в основному, справно оплачують комунальні послуги.

Але головне те, що теплопостачальні підприємства Кропивницького вчасно підготували договори із НАК «Нафтогаз» України, у них є ліміти й номінації на газ, місто підписало з НАК «Нафтогаз України» угоду про реструктуризацію боргу, неухильно дотримується її виконання, а 80 відсотків всіх надходжень теплогенеруючих підприємств автоматично списуються як поточна плата за блакитне паливо.

Заступник міського голови Олександр Мосін: «Зона відповідальності ВАТ «Кіровоградгаз» – транспортування та розподіл природного газу.  Ці послуги тепловики оплачують вчасно, причому списання коштів відбувається автоматично. Зрозуміло, якщо на перше число за пройдений місяць боргів – нуль, то на шосте утворяться борги. Але коли минає поточний місяць, всі вони погашаються, в тому числі й за рахунок субвенції у вигляді пільг та субсидій. Тобто на кінець місяця заборгованості за транспортування та розподіл газу у тепловиків вже немає».

Загалом, а якими ж є поточні борги теплостачальних підприємств міста? У КП «Теплоенергетик» їх немає взагалі, більше того, газ оплачується наперед. Стосовно ж ДП «Кіровоградтепло» представниця «Кіровоградгазу» пані Волошина сама заявила 14 березня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, що відключили котельні через 3 мільйони 118 тисяч гривень. Проте, як пояснила юрисконсульт ДП «Кіровоградтепло» Євгенія Соколовська, з моменту отримання попередження про відключення (6 березня) підприємство перерахувало газівникам більше мільйона гривень, були надані й гарантійні листи щодо погашення решти боргу. Згодом фінансове управління міськради віднайшло можливість оперативно перерахувати ДП «Кіровоградтепло» відразу 1,426 мільйона гривень, наступного дня – ще 1,2 мільйона гривень, а з обласного бюджету було виділено 1,129 мільйона гривень на оплату обігріву приміщень ПТУ. Кошти ці автоматично потрапили на рахунки «Кіровоградгазу». То про які борги йдеться? Аргументи газівників, виходить, просто розсипалися?

 

Ісинуації навколо бездіяльності влади

 

До опалювального сезону в Кропивницькому почали готуватися ще навесні минулого року. На початок жовтня 2017-го теплопостачальні підприємства були повністю до нього готові. Проведено безліч нарад, на яких розглядалися питання розрахунків за газ, неодноразово керівництво міста було з цього приводу в Києві й зустрічалося з найвищими посадовими особами. Забезпечено й фінансування бюджетних закладів для того, щоб вони вчасно та в повному обсязі розраховувалися за енергоносії.

Оперативно влада відреагувала і на перше ж попередження ВАТ «Кіровоградгаз» про ймовірне відключення котелень. Неодноразово засідала міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, приймалися відповідні рішення, які, до речі, є обов’язковими до виконання для всіх установ, підприємств, організацій не залежно від форм власності, однак вони були проігноровані газівниками.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко: «Керівництво ВАТ “Кіровоградгаз” систематично порушує чинне законодавство України, і його виправдовування, що воно діє в правовому полі, виглядають смішними. Відключивши від газу в період опалювального сезону котельні міста, товариство порушило постанову Кабінету Міністрів України №720 щодо забезпечення безперебійного проходження опалювального сезону в Україні, низку рішень міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, які забороняють відключати котельні від газу, і поставило під загрозу здоров’я мешканців міста. Стаття 3 Конституції України вказує, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а в статті 60 наголошується, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. Припинення газопостачання в період різкого похолодання – це протиправна і злочинна дія з боку керівництва “Кіровоградгазу”, і вона тягне за собою юридичну відповідальність. Враховуючи те, що керівники ВАТ “Кіровоградгаз” постійно ігнорують виконання рішень міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради Кропивницького, секретаріат комісії направив відповідні подання до Служби безпеки України, Національної поліції та позов до суду».
Хто б що не казав, саме нинішня влада почала активно працювати і над стратегією теплозабезпечення обласного центру, залучає до цієї роботи провідних вітчизняних та міжнародних науковців, експертів.

Ситуація із організацією теплопостачання у Кропивницькому, перспективи опалювального сезону 2018/2019 року будуть розглянуті на найвищому рівні у Києві найближчим часом. Про це повідомив Олександр Мосін після повернення з відрядження зі столиці України.

Олександр Мосін: «Ми ініціюємо таку розмову за участі представників Мінрегіону України, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України», «Укртрансгаз», керівництва облдержадміністрації, міської ради, ВАТ «Кіровоградгаз», теплогенеруючих підприємств обласного центру. Вперше на такому високому рівні обговорюватиметься ситуація в місті, яке має найрозбалансованішу в Україні, на рівні 63 відсотків, систему теплопостачання, де загострився цілий клубок давно назрілих проблем. Це і необхідність забезпечувати централізоване опалення в будинках, де без автономок залишилися одна – дві квартири, і відсутність оплати за опалення місць загального користування у багатоповерхівках, і застаріле обладнання котелень, і аварійні мережі, які потребують заміни, і складні взаємовідносини з газорозподільчою компанією. Це буде добра нагода нарешті розібратися із надійним постачанням природного газу для теплової енергетики, отриманням номінацій, застосуванням коефіцієнтів при розрахунках за газ. А місто на нараді надасть інформацію про реальну і надзвичайно складну ситуацію із системою теплозабезпечення у Кропивницькому, яка стане підґрунтям для прийняття стратегічного рішення по місту на найвищому рівні».

Тож звинувачувати міську владу у бездіяльності – це або лукавство, або недолуге виправдовування, або спроба дискредитувати її в очах громадськості.

 


Чому об’єктом «газового терору» став саме Кропивницький і чи правомірні дії газівників

 

Чому абсолютно безпідставно при безумовному виконанні угод і домовленостей з оплати газу та за наявності боргів в інших містах керівництво ВАТ «Кіровоградгаз» взялося так активно саме за Кропивницький? У соцмережах, на інтернет-сайтах викладено чимало версій стосовно причин такого агресивного ставлення газівників до нашого міста, у більшості вони пов’язані із брудними політичними іграми людей, що стоять за керівництвом підприємства-монополіста.

А можливо, справа ще у тім, що, як влучно зазначив на одній із прес-конференцій Олександр Мосін, чужинець ніколи не стане патріотом міста, де живе?
Але ще одне цікаве припущення було висловлено на позачерговій сесії міської ради, що була терміново скликана у вівторок через ситуацію, яка склалася з газопостачанням на теплогенеруючі підприємства.

Сергій Кернасюк, член громадської ради при облдержадміністрації: «На думку членів громадської ради, відключення житлових, комунальних та соціальних об’єктів за вказівкою пана Гладкого – це самоуправство. Прикметно, що все це відбувається на фоні розгляду господарським судом області позову приватного товариства до ВАТ «Кіровоградгаз» з вимогою скасувати результати голосування щодо призначення нового складу правління на чолі з Гладким. Тож я вважаю, що ситуація, яка виникла, є наслідками цих судових перипетій. Не дивно, що голова правління намагається витиснути всі кошти з теплостачальних підприємств. Громадська рада категорично засуджує дії ВАТ «Кіровоградгаз» та пропонує звернутися до керівництва НАК «Нафтогаз України» з вимогою звільнити Олександра Гладкого з посади».

І це, до речі, скоріше за все, буде не єдиний судовий розгляд, пов’язаний з ВАТ «Кіровоградгаз».

Громадський активіст Андрій Лаврусь: «Є підозри стосовно того, що ВАТ «Кіровоградгаз», діючи на порушення вимог Податкового кодексу, впродовж 2015 – 2017 років ухилялося від сплати екологічного податку шляхом його заниження, внаслідок чого до бюджету не надійшло понад два мільйони гривень, що завдало державі збитків в особливо великих розмірах. Можливо, тому зараз пана Гладкого і немає у сесійній залі, що в нього виникли великі проблеми? До слова, не прийшов він і в листопаді на сесію, коли було перше відключення й депутати розглядали це питання. Громадські активісти пішли його особисто запросити на сесійне засідання. Тоді ми думали, що голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» має бути зацікавлений у тому, щоб розв’язати конфлікт. Однак тепер стало абсолютно очевидно, що це не так. І ще один момент – коли в суді вперше розглядався запобіжний захід по кримінальному провадженню у зв’язку з відключенням котелень від газу, захисники Олександра Гладкого запевняли, що він так більше робити не буде. Але все повторилося».

Представники правоохоронних органів розповіли на сесії про те, які кримінальні провадження порушено проти керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» у зв’язку з припиненням газозабезпечення теплогенеруючих підприємств.

Начальник Кропивницького відділу поліції головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Дмитро Авдієнко: «В минулому році Кропивницьким відділом поліції було порушено кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 Кримінального кодексу України щодо службових осіб ВАТ «Кіровоградгаз», які, зловживаючи своїм службовим становищем, 27 листопада 2018 року здійснили протиправне відключення котелень КП «Теплоенергетик» та ДП «Кіровоградтепло» ТОВ ЦНТІ УНГА від газопостачання. Громадянину Гладкому Олександру Михайловичу як голові правління було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 365 КК України, а саме – самоуправство, тобто самовільне, всупереч встановленим законом порядку вчинення дій, правомірність яких оскаржується окремими громадянами, підприємствами та організаціями, якщо такими діями була завдана значна шкода інтересам громадян, державі та громадянським інтересам. Крім того, 14 березня 2018 року до чергової частини Кіровоградського відділу поліції надійшло повідомлення від ДП «Кіровоградтепло» про те, що працівники ВАТ «Кіровоградгазу» протиправно припинили газопостачання до котелень цього підприємства. За даним фактом 15 березня також були внесені відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування за статтею 356 Кримінального кодексу України. По першому провадженню справа мала б бути передана до суду вже в цьому місяці, однак у зв’язку з тим, що виявлено нові обставини, обидва провадження об’єднані в одне. Досудове слідство триває».

Висловили на сесії свою точку зору щодо дій ВАТ «Кіровоградгаз» й депутати міської ради.

Валентина Яремчук, фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: «Наша фракція не погоджується з діями ВАТ «Кіровоградгаз». На нашу думку, політика шантажу, до якої вже не вперше вдається газовий монополіст, є неприпустимою. Вражаючий цинізм – маніпулювати монопольним становищем та відключати школи, садочки та лікарні від тепла напередодні різкого похолодання. Наша фракція вважає такі дії «Кіровоградгазу» та особисто Олександра Гладкого не просто цілеспрямованою підривною діяльністю державної політики в енергетичному секторі, а реальним злочином перед мешканцями багатотисячного міста».

Олег Краснокутський, фракція політичної партії «Наш край»: «Ми намагалися впродовж трьох днів поговорити з Олександром Гладким. Але офіс «Кіровоградгазу» був заблокований, а керівника не було. Він і сьогодні не прийшов на сесію. Це чергове свідчення про його справжнє ставлення до громади, до депутатів, про небажання спільно вирішувати якісь проблеми. Ми повинні засудити такі дії.
А від свого імені, колег по фракції хочу висловити подяку міському голові Андрію Райковичу, заступнику міського голови Олександру Мосіну та всім іншим, хто не піддався на шантаж».

Тетяна Волкожа, фракція політичної партії «Рідне місто»: «Олександр Гладкий на мітингах, де були присутні освітяни, казав, що єдине прохання від нього – своєчасна оплата за послуги. Однак заклади освіти не мають боргів за теплопостачання. І не треба говорити, що мітинг був проплачений, що це тиск на голову правління. Це був крик душі – батьків, працівників закладів освіти, діти в яких перебували в холодних приміщеннях, де температура була 10 – 14 градусів. Відключення освітніх установ від теплоенергії – це жах. Подібні дії несуть, у першу чергу, загрозу здоров’ю та життю дітей. Не треба порушувати Конституцію України, де чітко в статті 3 сказано, що найбільша цінність держави – це життя людини. Тож члени фракції «Рідне місто» засуджують дії керівництва ВАТ «Кіровоградгаз».

Після активного обговорення цього питання депутати одноголосно прийняли рішення, в якому вимагають від ВАТ «Кіровоградгаз» забезпечити безумовне дотримання актів, що регулюють питання проходження сталого опалювального сезону, в тому числі рішень міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та не допускати їх невиконання. Також вирішено оголосити недовіру голові правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександру Гладкому й звернутися до НАК «Нафтогаз» України щодо його подальшого перебування на посаді. У зв’язку з відключенням 14,15,16 березня від газопостачання котелень у Кропивницькому вирішено направити звернення до Прем’єр-міністра України, голови СБУ та Генеральної прокуратури України.


Підсумки

 

Підсумовуючи прийняті на позачерговій сесії міської ради рішення, Андрій Райкович зазначив, що він приєднався до вимог депутатів щодо скликання позачергової сесії, адже потрібно було дати оцінку протизаконним діям керівництва ВАТ “Кіровоградгаз”.

– Усе це сталось через адміністративне рішення голови правління ВАТ “Кіровоградгаз”, – зазначив Андрій Райкович. – Відповідно до думки депутатів міської ради, представників громади, ці дії мали ознаки створення в місті техногенної надзвичайної ситуації. В зимовий період, коли значно погіршились погодні умови, не можна було відключати від газопостачання таке велике місто. Я багато про це говорив, зокрема, у прямому ефірі суспільного телебачення – не можна людей робити заручниками економічних проблем. А вони, на превеликий жаль, мають місце в державі, в тому числі й в такому складному питанні, як постачання газу, теплозабезпечення, виробництво електроенергії. Все це великий господарський механізм, і його треба правильно адмініструвати та організовувати роботу. Тим більше, що нам передалися проблеми, які накопичувались протягом десятка років, пов’язані із різницею в тарифах, різними схемами ціноутворення… Керівництво ВАТ “Кіровоградгаз” дозволило собі відключити місто від газопостачання. Але ми не знімаємо із себе відповідальності. В обов’язковому порядку будемо робити все, щоб наші стосунки з НАК “Нафтогаз України”, ВАТ “Кіровоградгаз” були прозорі, ділові, конструктивні. Ми не шукаємо ворогів. А будемо шукати можливості ефективно співпрацювати так, щоб була користь, перш за все, нашій громаді.
Тепер стосовно рішення сесії, конкретних дій. На думку депутатів та керівництва міської ради, членів територіальної громади, необхідно порушити ряд кримінальних проваджень. Таке доручення і дав Генеральній прокуратурі України віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко. Депутати звернулись також із пропозицією до керівництва НАК “Нафтогаз України” – розібратись з діями керівника “Кіровоградгазу”, висловити йому недовіру та замінити його на цій посаді. Адже його дії не спрямовані на те, щоб вирішити накопичувані роками проблеми. Я як міський голова зможу вести конструктивний діалог з тими керівниками, які працюють на користь громади. Я не переходжу на особистості, впадати в амбіції мені ніколи. Мої претензії до пана Гладкого – лише як до керівника ВАТ “Кіровоградгаз”, бо вбачаю в його діях серйозні прорахунки, недопрацювання у керівництві стратегічно важливим обласним підприємством, від якого залежать доля та ефективність роботи й інших підприємств.

Крім того, на сесії розглядався депутатський запит фракцій ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» щодо повернення майна ДП «Кіровоградтепло» в комунальну власність громади. Депутати не підтримали цей проект рішення, погодившись із думкою міського голови, що зараз, в умовах гострого конфлікту із газівниками, не на часі і поспіхом це робити не можна. Разом з тим вони вирішили, що на черговому засіданні сесії міської ради, що відбудеться 29 березня, буде заслухано звіт про роботу цього підприємства.

– Це питання надзвичайно непросте, – каже Андрій Райкович. – Воно має бути розглянуто та підготовлено професійно, а потім вирішувати його вже можна у практичній площині. Цілий ряд дій було зроблено, щоб це підприємство передати в оренду ТОВ “ЦНТІ УНГА”. Зараз відібрати його швидко не можна. Треба зробити техніко-економічне обґрунтування, зважити можливості міського бюджету, тому що це буде пов’язано з технічним відновленням підприємства, а аж потім прийняти рішення адміністративного плану. А не навпаки – адміністративно прийняти рішення, що ми відбираємо, а далі стикаємося із тим, що не знаємо, як це виконати на практиці, що з ним робитимемо, в який спосіб будемо забезпечувати роботою завтра і післязавтра. Треба контролювати, як правильно експлуатується майно, яке ми передали в оренду. Ми ж не можемо все починати з нуля. Ось купили нові тролейбуси, автобуси. А колись же ми віддавали тролейбусний парк в оренду з майном та рухомим складом. Точно так і з котельнями. Ми віддали їх у повному технічному складі. А зараз нам потрібно зробити інвентаризацію: з’ясувати, що там є, побачити в якому стані майно, безпосередньо котли, водонагрівальні системи, насоси, системи електрозабезпечення, скільки вкладено туди додаткового капіталу. І лише після цього приймати рішення – брати чи не брати. Потім, в разі незадовільного стану обладнання або гіршого, ніж тоді, коли ми передавали майно в оренду, треба подавати позови до суду. А такі прецеденти будуть, бо ми знаємо, що “ЦНТІ УНГА” встановило нові котельні, які тепер перебувають у них на балансі, а старі, які їм були передані в оренду, експлуатують максимально та без ефективних капіталовкладень і відновлювальних ремонтів. Тому потрібна, перш за все, інвентаризація. Далі – переговорний процес, пов’язаний із фінансовою заборгованістю за минулі роки, які накопичувалися більше десяти років. Оголошуються колосальні цифри, які держава не спише. Треба розуміти подальшу економічну ситуацію. Перекласти ці цифри на бюджет міста? Але ж він може не витримати такого фінансового навантаження, дати гарантії про погашення такої заборгованості Тому краще сім разів відміряти, ніж один – відрізати. Я запропонував таку позицію депутатам. І вони підтримали мене. Крім одного. Мабуть, автора депутатського запиту. Але моя позиція базується на конструктивізмі, фаховому вирішенні цього питання. Ми зараз ведемо надзвичайно серйозну роботу із розробки стратегії модернізації системи теплозабезпечення, адже маємо її розбалансованість. Це надкритична ситуація, яка склалася не за нинішньої влади, а протягом багатьох попередніх років. Велика кількість “автономок” та інших опалювальних систем була встановлена. Будинки не стовідсотково від’єднувались від теплопостачання. Зараз залишились такі багатоповерхівки, де опалюється всього кілька квартир. А це низька ефективність, великі втрати теплової енергії, що впливає на збільшення тарифу на теплопостачання. Це питання багатогранне, стратегічне та потребує важливих кроків, що ми й почали робити. Ми досягли певних порозумінь завдяки арбітрам, якими виступають Кабінет Міністрів, облдержадміністрація, НАК «Нафтогаз» України. У суботу відбудуться переговори, про їх результати я обов’язково повідомлю громадськість, депутатів міської ради.

Ситуацію з відключенням частини міста від тепла у Кропивницькому охрестили по-різному: від «шантажу монополіста» до «комунальної диверсії». Від реалій зовсім недалеко. І це в той час, коли країна воює…

Джерело: http://www.vechirka.com.ua

Усі новини