До відома балансоутримувачів житлових будинків у Кропивницькому: системна дератизація допоможе мінімізувати ймовірність появи гризунів

П'ятниця, 10 липня 2020 13:46

Головне управління житлово-комунального господарства міської ради Кропивницького спільно з Кропивницьким міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в області закликає голів ОСББ, ЖБК, ОЖБК та інших балансоутримувачів, а також мешканців житлових будинків бути обережними та вживати заходів щодо недопущення появи небезпечних гризунів в оселях приватного сектору та багатоповерхових житлових будинках.

- Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» підприємства, установи та організації зобов’язані забезпечувати своєчасне проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних, інших санітарних і протиепідемічних заходів, - зауважила т. в. о. Начальника ГУ ЖКГ Тетяна Савченко. - Хатні миші, щури та інші небезпечні гризуни завдають значних збитків у побуті, міському господарстві та є джерелами і переносниками багатьох небезпечних інфекційних хвороб – лептоспірозу, сказу, лейшманіозу, тифу, туляремії тощо. Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних захворювань є щури та миші, оскільки вони найбільше контактують з помешканнями людей, з предметами побуту, продуктами харчування.

Тетяна Савченко також додала, що згідно зі статтею 18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» юридичні особи, незалежно від форми власності, та громадяни повинні забезпечувати проведення профілактичних дезінфекційних заходів у житлових, виробничих та інших приміщеннях і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, а також здійснювати інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях і на земельних ділянках.

В головному управлінні ЖКГ поінформували, як містянам вберегтися від появи мишей та щурів в оселях.

- Вагоме значення мають профілактичні заходи, що полягають, у першу чергу, в постійному забезпеченні чистоти в помешканнях, підвалах, технічних поверхах, сходинкових клітинах та на прибудинкових територіях. Бажано застосовувати усілякі технічні засоби з метою створення перешкод на шляху доступу гризунів до приміщень. Це, передусім, встановлення решіток на вентиляційні канали, люки, закриття щілин та отворів тощо, - зазначила Тетяна Савченко. - Боротьба з гризунами в житлових будинках повинна здійснюватися за принципом систематичної дератизації. Також необхідно підтримувати належний санітарний стан контейнерних майданчиків, не допускаючи накопичення сміття, особливо решток харчових продуктів, що є кормовою базою для мишей та щурів.

Усі новини