Депутати міської ради виступають за спрощення процедур надання матеріальної допомоги малозабезпеченим мешканцям Кропивницького

Середа, 26 квітня 2017 19:27

Питання соціальної підтримки населення і організація пасажирських перевезень стали головними темами обговорення під час Дня депутата у міській раді Кропивницького сьогодні, 26 квітня.

До вивчення проблем у двох важливи сферах життєдіяльності територіальної громади міста і пошуків шляхів їх вирішення долучилися депутати як від більшості , так і з опозиційних фракцій.

* Надання необхідної допомоги та підтримки малозабезпеченим верствам населення, зокрема з числа пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми, громадянам, які опинилися в екстремальній ситуації у зв’язку із тривалою і важкою хворобою, пожежею, катастрофою, є пріоритетним напрямком діяльності міської влади в галузі соціальної підтримки мешканців міста, відзначила у своєму виступі начальник відділу соціальної підтримки населення Юлія Вовк.

Динаміка надання матеріальної допомоги кропивничанам свідчить, що кількість людей, які потребують фінансової підтримки щороку зростає. За інформацією Юлії Вовк, у 2015 році допомогою з міського бюджету скористалися 1300 мешканців обласного центру, у 2016 – 3350 громадян, а у І кварталі 2017 року – вже 1500.

Під час обговорення депутат Сергій Капітонов запропонував відмовитися від принципу розподілу фінансових ресурсів на матеріальну допомогу громадянам через депутатські округи. На його думку це мало б пришвидшити термін розгляду питань матеріальної підтримки мешканців міста.

* В жодному разі не можна усувати депутата від його обов’язку приходити людям на допомогу у важкій ситуації, - наголосив депутат Олег Краснокутський. – Крім того, всі громадяни мають бути у рівних умовах. А відмова від квот по депутатським округам призведе до того, що мешканці з центру опиняться у вигіднішому становищі, ніж люди з віддалених мікрорайонів, які вже знають, що шлях до отримання матеріальної допомоги починається зі звернення до місцевого депутата. У той же час, для пришвидшення розгляду справ, можна було б спростити саму процедуру і замість двох рішень сесії: погодження депутатського запиту і прийняття рішення про надання допомоги – обійтися одним, а проект рішення готувати після розгляду заяв громадян на комісії з надання матеріальної допомоги.

Свого колегу підтримав і депутат Олександр Цертій: - «Краще за депутата на окрузі ніхто не знає проблематику місцевих жителів і депутати мають тісно працювати зі своїми виборцями. А для реального спрощення роботи спеціалістів відділу соціальної підтримки населення і скорочення термінів розгляду рішень, можна було б наділити повноваженнями надавати матеріальну допомогу виконавчий комітет міської ради. Вони і проводять свої засідання частіше, і у них є можливість прийняти рішення шляхом опитування, що надзвичайно важливо у випадку необхідності оперативної матеріальної підтримки.

У свою чергу, депутат Микола Гамальчук запропонував розгляд питань надання матеріальної допомоги громадянам, левова частка яких стосується оплати лікування важко хворих, погоджувати з управлінням охорони здоров’я міської ради.

* Спеціалісти управління можуть реально оцінити вартість лікування, - переконаний Микола Гамальчук. – Необхідно також звернути увагу на той факт, що ми не можемо повністю взяти на себе фінансування лікування людей. Ми можемо допомогти їм у цьому і прагнемо, щоб таку допомогу мали можливість отримати якомога більша кількість кропивничан.

Секретар міської ради Андрій Табалов доручив профільним виконавчим органам опрацювати всі пропозиції, які були висловлені в ході депутатського обговорення питання соціальної підтримки населення та направити їх на підготовку проектів рішень, які б реально протидіяли елементам бюрократії у такій важливій справі як надання допомоги малозабезпеченим верствам населення.

Усі новини