День пам'яті захисників України в Кропивницькому: сльози, шана і непохитна пам'ять

Четвер, 29 серпня 2024 16:32

Сьогодні, 29 серпня, Кропивницький “схилив голову” в глибокій шані перед тими, хто віддав своє життя за свободу України. Площа Героїв Майдану стала центром скорботи і гордості водночас. О 08:55 ранку біля пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні зібралися представники міської та обласної влади, військові, курсанти, рідні загиблих воїнів та містяни, аби згадати і віддати шану героям.

29 серпня - це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня стала квітка  соняшника. 

Імена полеглих назавжди викарбувані в серцях українців, а сьогодні вони звучать в  Кропивницькому, як нагадування, що ніколи не стерти з пам'яті - “якою ціною”.

Олена Шевченко, мати загиблого героя Миколи Олеговича Шевченка, звернулась до присутніх, її голос — сповнений болю, але й неймовірної гордості за сина, та непохитної впевненості у нашій перемозі.

- Наша країна вже 10 років у б'ється у війні з російськими окупантами. Наш Донбас, звідки я сама родом, залитий кровʼю. Ми повинні шанувати ці дні, памʼятати кожного українського Героя і бути поруч з родинами, які втратили своїх рідних. Наш ворог підступний, який казав, що ми браття, а сам напав на світанку. Страшні бої ідуть зараз на сході країни. І ми зобов'язані підтримувати наших хлопців, донатити і допомагати війську. Слава нашим героям! Смерть ворогам!

Відзначили мужність та відданість тих, хто захищав рідну землю ціною власного життя, і керівники області у своїх виступах .

- 918 діб Збройні Сили України, наш народ борються із лютим ворогом. Всі громади - від столиці до найменшого села - відстоюють наше право бути державою, бути нацією. За це право віддають свої життя кращі сини і доньки нашого багатостраждального народу. Нам допомагає увесь демократичний світ. Війна надзвичайно люта, втрати непоправні і 10 років поспіль ми відстоюємо своє право будувати вільну демократичну Україну для майбутніх поколінь для вільних українців,Кожна визвольна війна має свої маркери героїзму, втрат і перемог, болю і гіркої пам’яті. Іловайськ - серед таких. Він мав стати для наших військових «зеленим коридором». А став котлом із сотнями загиблих, поранених, зниклих безвісти. Іще одне свідчення, з якими нелюдами бореться Україна. Ми пам’ятатимемо кожного і кожну, хто не повернувся з поля бою. Світла пам’ять Героям! - наголосив начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

Разом із головою обласної ради  Юрієм Дроздом Андрій Райкович вручив державні нагороди рідним загиблих — символічний жест вдячності та визнання від імені всієї України.

Сьогоднішній день у Кропивницькому — це не просто дата в календарі. Це живий ланцюг пам'яті, що з'єднує тих, хто тут і зараз, з тими, хто назавжди залишився у строю небесного війська. І кожен присутній відчуває: пам'ять живе, поки її берегти в серцях.

Усі новини