День депутата: безпечний освітній простір — головне завдання

Середа, 30 серпня 2023 15:23

Безпека освітнього процесу стала головним лейтмотивом Дня депутата, який відбувся сьогодні в укритті однієї з кропивницьких шкіл. Відкрив захід секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.

Депутати заслухали звіт начальниці управління освіти Лариси Костенко про готовність навчальних закладів міста до початку нового навчального року та інформацію про роботу постійної комісії з питань охорони здоров’я, освіти, соціальної політики, культури та спорту від її голови Наталії Чередніченко.

За інформацією Лариси Костенко, одразу після завершення минулого навчального року працівники освіти почали готуватися до нового. Найбільше уваги — укриттям. У Кропивницькому двері дітям відкриють 38 садочків, 38 закладів загальної середньої освіти, 5 позашкільних закладів і 5 — професійно-технічної освіти.  Головне завдання — організація безпечного освітнього простору. Нині облаштовано понад 20 тисяч місць в укриттях, що більш як на  5 тисяч більше, ніж було наприкінці літа минулого року. Облаштовували укриття як за кошти міського бюджету так і з допомогою міжнародних організацій. Найпростіші укриття є майже в усіх школах, у трьох навчальних закладах вони знаходяться не далі ніж за сто метрів, крім того, їх облаштували у багатьох дитячих садочках. Це дасть можливість вчитися дітям очно або за змішаною формою.

- Очікуємо, що за парти сядуть близько 26 тисяч учнів, орієнтовно 1 200 з них - із родин ВПО. В перший клас підуть більше 2 тисяч дітей. Десятих класів набрали 50, вони працюватимуть за шістьма освітніми напрямками. Велику увагу ми приділяємо інклюзивній освіті. У спеціальних класах навчатимуться 335 учнів, у садочках — 112 вихованців, - поінформувала Лариса Костенко. - Працюватиме міжшкільний ресурсний центр, у якому додалося ще дві локації, відкрили три класи безпеки — два стаціонарні і один мобільний, який зможе пересуватися до будь-якої школи, при кожному освітньому закладі працюватимуть гуртки національно-патріотичного виховання. Важливо, що з початком освітнього процесу у всіх школах розпочнуть роботу групи продовженого дня.

Депутати взяли до відома інформацію очільниці управління освіти міської ради, але додатково цікавилися, чи достатньо у закладах освіти ємностей для води, генераторів, чи продовжуватиметься робота із підготовки і ремонтів укриттів.

Про роботу постійної комісії з питань охорони здоров’я, освіти, соціальної політики, культури та спорту поінформувала її голова, депутатка Наталія Чередніченко, зазначивши, що протягом року відбулося майже два десятки засідань комісії, а в своїй роботі її члени плідно комунікували з виконавчими органами влади, громадськими організаціями, депутатами міської ради.

- Війна триває, тож основна тема, з якою заходимо в новий навчальний рік — безпека. Є критика, ми на неї реагуємо, але порівняно з минулим роком прогрес у підготовці закладів освіти до безпечного навчання — значний. Укриттів стало більше, вони мають належний стан. До суттєвого зрушення стану місць безпечного перебування наших дітей долучилися депутати міської ради. Сподіваємося і на подальшу вашу підтримку, щоб наші діти могли навчатися у безпеці, - підсумував захід Олег Колюка.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01