Безпека дітей під час навчання – головне завдання міської влади: у Кропивницькому відремонтують усі укриття в закладах освіти

Вівторок, 1 серпня 2023 17:29

Безпека дітей у воєнний час під час освітнього процесу — головне завдання місцевої влади. Саме тому на останньому засіданні сесії Кропивницької міської ради депутати виділили необхідні кошти - 12,5 мільйона гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації та початок процедури закупівлі будівельних робіт в усіх укриттях у закладах освіти міста.

Що передбачається зробити на ці кошти, скільки дітей зможуть сховатися в укриттях та як навчатимуться в новому навчальному році — про це на брифінгу сьогодні, 01 серпня, розповіли заступник міського голови Олександр Мосін, начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко та начальник управління капітального будівництва Сергій Білокінь.

Забезпечення збереження життя людей у період воєнного стану — головне завдання місцевої влади і вона робить для цього усе необхідне, на цьому наголосив Олександр Мосін.

- Ми вирішуємо усі нагальні питання життєзабезпечення громади. Особлива увага — укриттям. Над цим питанням продовжуємо працювати, бо головне завдання — зберегти життя людей, - відзначив посадовець і додав: до переліку наявних укриттів у комунальну власність міста повернули ще два підвищеного класу захисту, які також невдовзі відремонтують і вони зможуть приймати людей. А це можливість захистити одразу понад 3000 містян у густонаселеному мікрорайоні Кропивницького. Передача місту ще одного такого укриття нині вирішується у Фонді Держмайна.

За словами очільниці управління освіти Лариси Костенко, на сьогоднішній день у закладах освіти є 110 найпростіших укриттів, їх стало на 10 більше, ніж було торік. Наявність місць безпечного перебування дітей дало можливість працювати усім дошкільним навчальним закладам. Нині в укриттях дитячих садочків може перебувати удвічі більше дітей, ніж відвідують заклади. Із 37 закладів середньої освіти Кропивницького - 34 заклади мають власні укриття, ще три заклади — Гірнича, Фортечна гімназії і початкова школа №37 розташовані не далі ніж за сто метрів від укриттів. Загалом усі найпростіші укриття у школах розраховані на 11 тисяч місць.

- Наявність укриттів у закладах освіти дає нам можливість 01 вересня розпочати новий навчальний рік з очною формою навчання. Деякі школи здійснюватимуть навчальний процес в одну зміну, деякі у дві, а кілька — за змішаною формою: чотири дні очно, один — дистанційно, - повідомила Лариса Костенко. - Крім того, готуємо відновлення у школах роботи груп продовженого дня, працюватимуть також гуртки.

Важливо, що станом на початок серпня 20 об’єктів укриття закладів освіти вже перебувають у стадії ремонту, з яких у чотирьох школах триває капітальний ремонт. Журналісти мали можливість пересвідчитися – сховища для дітей готують для дітей з максимальною відповідальністю.

- У деяких школах, де в підвальних приміщеннях не потрібно робити капітальні ремонти: проводити інженерні комунікації, будувати запасні виходи, облаштовувати санвузли, ми обходимося поточним ремонтом, - поділилася Лариса Костенко. – Такий ремонт обходиться з бюджету громади в 650-800 тисяч гривень. Ми перейняли корисний досвід і підлогу облаштовуємо плиткою – це значно швидше і дешевше, ніж заливати все бетоном. Міняємо електричні мережі, фарбуємо стіни, закуповуємо необхідні меблі для укриття. Там, де необхідно зробити серйозні капітальні роботи, а це 25 закладів – там сьогодні вже розробляється проєктно-кошторисна документація. Це надзвичайно важливий етап, її наявність дозволяє оперативно залучати кошти донорів, благодійних фондів і економити бюджетні ресурси. Уже сьогодні багато благодійних організацій надали необхідне облаштування для укриттів. а декілька закладів у Кропивницькому вже скористалися такою практикою. Пріоритет для міської влади — безпечне навчання наших дітей у майбутньому. А їхня вимога — навчатися у класах очно, а не дистанційно.

Як зазначив начальник управління капітального будівництва міської ради Сергій Білокінь, 12,5 мільйона гривень, які розподілять на кожну школу по 500 тисяч гривень, передбачені на виготовлення проєктно-кошторисної документації і початок процедури закупівлі будівельних робіт.

- Проєктно-кошторисну документацію на ремонт найпростіших укриттів у закладах середньої освіти виготовлятимуть максимально оперативно протягом одного-двох місяців. Скороченню термінів проектування сприяють вже проведені обстеження об’єктів. Одразу по тому ми зможемо провести процедуру закупівлі будівельних робіт. А далі, залежно від їхніх обсягів, коригуватимемо кошти на ремонт, - повідомив Сеігій Білокінь.

 

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01