Андрій Табалов: Громадський бюджет є одним із найефективніших засобів комунікації міської влади з громадою Кропивницького

Четвер, 22 лютого 2018 15:29

Сьогодні, 22 лютого, до міської ради Кропивницького на семінар з моніторингу та оцінювання процесів Громадського бюджету завітали автори проектів, члени координаційної ради та представники фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, які вже рік супроводжують партиципаторний процес в обласному центрі.

- Сьогодні ми зібралися за ініціативи експертів ПАУСІ для того, щоб обговорити актуальне на даному етапі питання щодо проведення оцінки Громадського бюджету, - зазначила заступник начальника управління економіки міської ради Аліна Пузакова. - Нам як чиновникам і організаторам процесу Громадського бюджету було б дуже цікаво почути думку громадськості міста з даного питання. Для цього протягом першої половини лютого ми проводили опитування і анкетування, результати якого нам сьогодні представлять експерти ПАУСІ.

Аліна Пузакова наголосила на тому, що Кропивницький вперше долучився до європейської практики Громадського бюджету у 2017 році і одразу набрав шалених обертів у цьому напрямку. Особливістю кропивницького партиципаторного процесу стало те, що за минулий рік міською радою було організовано аж 2 конкурси на народні проекти, через що довелося майже вдвічі скорочувати саму процедуру конкурсу, але організаторам це вдалося. Ще одна особливість кропивницького Громадського бюджету – це його фонд, який у 2017 році складав 3 млн. грн, а у 2018 році, враховуючи активність громадян та соціальний резонанс, депутатський корпус прийняв рішення про збільшення його розміру до 7 млн. грн, тобто більш, ніж у 2 рази.

Ще одна особливість партиципаторного бюджету у Кропивницькому - запровадження в рамках конкурсу окремої категорії “Соціальних” проектів. В інших містах України проекти поділяються лише на “Великі” та “Малі”. Координаційна рада також відзначила активність громадян під час голосування за проекти. У порівнянні з іншими містами України, в перший рік проведення конкурсу було подано найбільше проектів - 96, до голосування допущено - 86. 

- Проекти, запропоновані для реалізації у Кропивницькому, дуже потребувала громада міста. Підтвердженням цьому стало голосування, у якому взяли участь тисячі мешканців обласного центру, - наголосив секретар міської ради Андрій Табалов. - Міська влада має бажання змінювати рідне місто на краще, розвивати його та робити максимально комфортним для життя мешканців. При цьому Громадський бюджет є одним із найефективніших способів комунікації міської влади з громадою міста та допомагає налагодити демократичний процес дискусії. Завдяки партиципаторному бюджету у місті зараз формується нова генерація громадських активістів, які будуть впроваджувати зміни у нашій громаді, маючи для цього необхідний правовий інструмент.

Андрій Табалов також відзначив, що на досягнутому у Кропивницькому зупинятись не збираються, і вже наступного тижня заплановано провести чергове засідання координаційної ради, на якому будуть розглянуті питання  удосконалення Положення про Громадський бюджет та вноситися до нього відповідні зміни.

Крім того управлінням економіки спільно з членом координаційної ради Яною Вічірко на даний момент розробляється інтерактивна карта реалізованих проектів Громадського бюджету. Уже найближчим часом вона буде презентована на сайті міської ради та слугуватиме підтвердженням ефективності принципів партиципації та Громадського бюджету.

Усі новини