Андрій Табалов: громадські ініціативи в рамках програми «Громадський бюджет» мають реалізовуватися за один рік

Понеділок, 6 травня 2019 15:51

У Кpопивницькому зaвеpшився пpийом пpоектів по програмі "Гpомaдського бюджету". Зaгaлом від мешканців міста на участь у конкурсі 2019 року нaдійшло 87 пpоектів нa зaгaльну суму 31 мільйон 300 тисяч гpивень. Про це повідомив заступник міського голови Андрій Паливода під час апаратної наради сьогодні, 6 травня.

«Громадський бюджет» є надзвичайно корисною і ефективною ініціативою у Кропивницькому, відзначив голова координаційної ради з питань Громадського бюджету, секретар міської ради Андрій Табалов. У той же час, досвід реалізації таких проектів в обласному центрі виявив низку проблем, з якими довелося стикатися міській владі і розробникам проектів. Передусім це перевищення розрахункового бюджету програм, особливо із категорії «великих».

На думку секретаря міської ради, така ситуація викликана високою технічною складністю багатьох громадських ініціатив і коректно прорахувати всі видатки автори проектів самотужки не мають можливості. Так, наприклад, переможець категорії “Великі проекти” - «Амфітеатр» на селищі Новому мав стартовий бюджет до одного мільйона гривень, а по факту його реалізація коштує понад 1,5 мільйона гривень. Профінансувати такий проект з міського бюджету вже немає можливості.

- Ще один проект - реконструкція глядацьких трибун на бейсбольному стадіоні селища Нового мав кошторис 150 тисяч гривень, - зазначив Андрій Табалов. – Але якщо робити реконструкцію за всіма правилами, відповідно до будівельних норм та правил, то вартість проекту зростає понад 4 мільйона гривень.

Третій проект - спортивне містечко у тому ж таки селищі Новому. Це багатофункціональне поле, яке можна використовувати для гри у футбол, волейбол і баскетбол. За словами голови координаційної ради, на сьогодні це найбільш реалістичний проект, який вписується в передбачені кошти. Але перед організаторами конкурсу тепер постала інша проблема. Селище Нове - окрема адміністративна одиниця, і земля, на якій має бути розміщене спортивне містечко, не в комунальній власності громади міста Кропивницького. За словами Андрія Табалова, над вирішенням цього питання працює робоча група, яка вже напрацювала кілька шляхів розв’язання проблеми. Також секретар міської ради акцентував увагу на тому, що якби селище Нове було частиною міста, таких перешкод не виникало б.

- На засіданні координаційної ради я пропонуватиму розглянути пропозицію не вносити такі фінансово важкі проекти на участь у Громадському бюджеті. Громадська ініціатива повинна бути такою, щоб за рік її можна було реалізувати, - зауважив Андрій Табалов. - А подібні мегапроекти, як, наприклад, реконструкція набережної, зрозуміло, що за один мільйон гривень реалізувати не можливо. Такі проекти мають бути складовою частиною професійно розроблених галузевих програм соціально-економічного розвитку Кропивницького. Тому певні висновки зроблено, і тепер необхідно діяти. У нас ще багато роботи попереду у цьому напрямку, і треба зробити усе необхідне, щоб громадська ініціатива насправді була тільки позитивною.

Усі новини