Андрій Райкович закликав підприємців Кропивницького об’єднатися для протидії загрозі поширенню короновірусу

Вівторок, 17 березня 2020 14:05

Сьогодні, 17 березня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович провів зустріч з керівниками найбільших у Кропивницькому промислових підприємств. У зустрічі взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов і  головний лікар Центральної міської лікарні Олександр Артюх.

З огляду на те, що в Україні вже  почала поширюватись інфекція коронавірусу, Андрій Райкович запропонував підприємцям об’єднатися, і створити Благодійний фонд, кошти якого, в разі потреби, можна буде використати для закупівлі таких необхідних  апаратів інтенсивної вентиляції легень, сучасних та надійних засобів індивідуального захисту для медичного персоналу тощо.

- Ми маємо сучасний базовий заклад з прийому хворих на коронавірус – інфекційне відділення Центральної міської лікарні. І це добре, що у пріоритетах міської влади було заплановано реконструкцію саме цього закладу, - наголосив Андрій Райкович. – Сьогодні інфекційне відділення міської лікарні – одне з кращих в Україні за можливістю надавати допомогу хворим на інфекційні захворювання. Медичний персонал тут повністю готовий до роботи. Разом з тим, для підняття рівня надання  медичної допомоги, особливо у разі, не дай Бог, масових захворювань, ми вже забронювали доставку у ЦМЛ додаткового медичного обладнання. Три апарати інтенсивної вентиляції легень у четвер надійдуть до Кропивницького. До речі, це останні апарати, які були в наявності на складі в Україні. Ще п’ять подібних апаратів можна буде придбати через десять днів - вони наразі в дорозі. Така кількість медичної апаратури дозволить забезпечити життєвонеобхідними для хворих процедурами у всіх інфекційних боксах.

Сьогодні в обласному центрі не зафіксовано коронавірусну інфекцію, ситуація спокійна, відзначив міський голова.  Разом з тим, створення благодійного фонду, і взяття підприємцями на себе додаткового навантаження по закупівлі необхідного медичного устаткування, препаратів, засобів захисту дозволять місту впевненіше почуватися у підготовці заходів протидії небезпечній епідемії. Створення надійної лінії захисту від вірусу в інтересах і влади, і місцевого бізнесу і самої громади.

- Що стосується міського бюджету, то міська рада готова зробити перерозподіл бюджету розвитку і виділити додаткові кошти на медицину. Але, вважаю, створити такий спільний фонд буде все ж доцільно, - підкреслив Андрій Райкович.

Такої ж думки і голова наглядової ради НВП «Радій» Євген Бахмач: створення такого фонду на часі.

- Також ми повинні перевірити, де в нашому місті найбільші загрози поширенню вірусної інфекції, місця масового скупчення людей, - запропонував Євген Бахмач. - Ми зацікавлені, щоб заходи безпеки були ефективними і дієвими. Створення фонду ми підтримуємо.

Організаційні моменти з відкриття благодійного рахунку та його адміністрування за пропозицією міського голови учасники зустрічі поклали на Костянтина Чередника, генерального директора «Фірма Ласка».

Також Андрій Райкович звернувся до підприємців з пропозицією  посилити санітарний контроль, щоб уберегти людей на підприємствах. Задіяти штатних медичних працівників для своєчасного виявлення захворювань. А де є можливість, також ввести карантин.

- В разі виникнення захворювання необхідно звертатися до сімейних лікарів, систематично дотримуватись санітарних вимог! Лише всією громадою зможемо запобігти поширенню вірусу у нашому місті, - переконаний очільник міста.

У свою чергу Андрій Табалов звернув увагу учасників наради на необхідність постійного об’єктивного інформування громади про епідеміологічну ситуацію і прийняті карантинні заходи у Кропивницькому.

- Відсутність надійної інформації стає причиною поширення панічних настроїв, - акцентував увагу секретар міської ради. – Щоб містяни володіли нею повною мірою, необхідно запровадити щоденне інформування спеціально визначеним для цього спікером.

Усі новини