Андрій Райкович: створення мережі комунальний аптек – ефективний засіб боротьби з монополією приватних аптечних закладів у Кропивницькому

Вівторок, 4 грудня 2018 20:54

Охорона здоров’я - складний, але пріоритетний напрямок діяльності  міської влади, депутатського корпусу, виконавчого комітету у Кропивницькому. Це відзначив  сьогодні, 04 грудня, під час свого щорічного звіту міський голова Андрій Райкович.

Очільник міста зауважив, що в поточному році міська влада продовжила визначений нею раніше курс на підвищення якості медичних послуг та на модернізацію лікувальних закладів. До вже діючих, капітально відремонтованих пологового, інсультного, хоспісного центрів і кількох амбулаторій цьогоріч додалися сучасне дитяче інфекційне відділення на Фортечних валах, відділення консервативної гінекології в пологовому будинку, для якого також було придбано коштом міського бюджету два спецавтомобілі. Крім того, у 2018 році медичні заклади обласного центру отримали вартісне обладнання на десятки мільйонів гривень.

- Вчора вперше за 50 років у Центральній міській лікарні ми відкрили сучасне капітально відремонтоване рентгеноскопічне відділення, - поінформував громадськість  міський голова. - Це необхідно було зробити ще в минулому столітті. Але такими є реалії. І вони “вимагають” сьогодні  ремонту дитячої поліклініки, встановлення нового обладнання для дитячої стоматології. Нам необхідно фахово вирішити, яким конкретним змістом  наповнити колишню лікарню МСЧ-19. І не важко уявити, яку кількість коштів доведеться витратити, щоб цей заклад з максимальною ефективністю  служив громаді міста.

Очільник міста акцентував увагу  під час звіту, що проблем у галузі охорони здоров'я через край, враховуючи реформу та недостатність субвенції на заробітну плату медичним працівникам. За його словами, він розуміє справедливий народний гнів щодо захмарних цін на ліки та відсутність адекватного впливу на аптечні мережі, бо їх вартість погано корелюються з розмірами пенсій, заробітних плат, тарифами на газ, воду і тепло. Андрій Райкович зауважив, що примусити власників аптечних мереж відкривати свої об'єкти на Балашівці чи Великій Балці міська влада не може. Підприємцям це не вигідно, а місто не має достатніх інструментів, щоб вплинути на таку ситуацію.

Разом із тим, міський голова пообіцяв знайти механізми, продумати варіанти, щоб у віддалених мікрорайонах Кропивницького люди, особливо хворі, мали можливість купити ліки першої необхідності. І таким ефективним інструментом, як показав досвід транспортної реформи у Кропивницькому, може стати створення комунальної мережі аптек. А далі власники приватних аптечних закладів мають самі зробити висновки з такого попередження.

Усі новини