Андрій Паливода: «Перший мурал» у Кропивницькому є проектом «Громадського бюджету» і профінансований з міського бюджету

Понеділок, 27 травня 2019 11:56

Створення першого у Кропивницькому муралу є громадською ініціативою, підтриманою кропивничанами і реалізованою за кошти міського бюджету в рамках програми «Громадський бюджет». На цьому наголосив заступник міського голови Андрій Паливоди, коментуючи підвищену інформаційну активність деяких громадських організацій міста у присвоєнні собі виключних заслуг появи цікавого вуличного художнього панно, яке  прикрашатиме стіну багатоповерхівки у Кропивницькому.

- Звичайно, кожний проект «Громадського бюджету» має право на повну інформаційну підтримку в ході втілення його у життя, - відзначив Андрій Паливода. – Але створення «Першого міського муралу» ініціювала не громадська організація, а мешканець міста – Антон Кравцов і цю ініціативу підтримали кропивничани. Проектна пропозиція  перемогла у конкурсі  «Громадський бюджет – 2019» в категорії проектів «МАЛІ». Тому, щоб зняти всі питання, - мурал є проектом «Громадського бюджету» і профінансований за кошти міського бюджету.

Більше того, пропозиції по створенню муралів у Кропивницькому надійшли і у конкурсі на 2020 рік, звернув увагу заступник міського голови.

- Власне, «Громадський бюджет» і був запущений з метою дати можливість кропивничанам  зробити своє місто кращим. А такі проекти, як створення муралів,  якнайкраще відповідають цій концепції, - підкреслив Андрій Паливода. – Окрім естетичної, вони несуть також значне виховне навантаження. Тож їх реалізація буде продовжена у Кропивницькому і в наступні роки.

Нагадаємо, що Громадський бюджет (бюджет участі) – це частина бюджету міста Кропивницького, з якого здійснюється фінансування заходів, виконання робіт та надання послуг, визначених безпосередньо членами територіальної громади та відповідно оформлених проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу.

Проект конкурсу «Громадський бюджет – 2019» «Перший міський мурал» було подано до міської ради 27 квітня 2018 року. Бюджет ініціативи складав 150 000 грн. Першопочатково, проектом передбачалося художнє оздоблення стіни Кіровоградського обласного художнього музею.

Але, відповідно Положення про громадський бюджет, «за рахунок коштів громадського бюджету міста Кропивницького фінансуються проекти, реалізація яких передбачається на землях, в приміщеннях чи інших об'єктах, які належать на праві комунальної власності територіальній громаді міста Кропивницького».

Зважаючи на це, від автора надійшла пропозиція замінити локацію проекту на стіну будинку за адресою: вулиця Космонавта Попова, 22, корпус 1.

Відповідальним за реалізацію проекту «Перший міський мурал» у Кропивницькому став виконавчий орган міської ради - управління культури і туризму, через який і були передбачені видатки на його виконання у сумі 150 000 гривень.

Усі новини