Зробити Кропивницький привабливим для туристів – курс міської влади

Четвер, 18 квітня 2019 18:41

Сьогодні, 18 квітня, у міській раді Кропивницького з нагоди відзначення в Україні Дня пам’яток історії та культури і Міжнародного дня пам’яток та визначних місць відбулось засідання круглого столу “Моє місто”, організоване управлінням містобудування та архітектури міської ради міста Кропивницького.

До участі у розмові запросили місцевих пам’яткоохоронців, краєзнавців, археологів, архітекторів, істориків, працівників музейних та архівних установ та громадських активістів. Привітати учасників круглого столу з професійним святом завітали міський голова Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов.

- Я щиро хотів би, щоб ми були неспішною, культурною українською провінцією. Але зі стійкими ознаками руху до Європейського розвитку, комфорту і досконалості, – зазначив Андрій Райкович. - Таке поєднання дозволяє зберегти найкращі зразки архітектури, культурної спадщини і грамотно, безболісно вплітати в нього сучасні тренди. Моє завдання як міського голови, курс міської ради - виробити стратегію туристичної, культурної привабливості міста. Ми повинні заманювати сюди туристів, настійливо пропагувати себе - через фестивалі, виставки, конкурси, через локальні і масштабні заходи, які робитимуть місто знаним і відомим за межами України.

Також міський голова здійснив почесну місію і разом з секретарем міської ради вручив одинадцятьом краєзнавцям та дослідникам Подячні листи міської ради Кропивницького за збереження культурної спадщини. А задля залучення громадськості до охорони культурної спадщини обласного центру кропивничанам пропонують ставати громадськими інспекторами. І сьогодні перше посвідчення громадського інспектора з охорони культурної спадщини очільник міста вручив Олені Смотренко.

Під час засідання із презентаціями виступали:

Андрій Надєждін - провідний науковий співробітник КЗ “Художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна”, Заслужений художник України з презентацією “Архітектурні перлини міста Кропивницького”;

Олена Смотренко - донька відомого у місті краєзнавця Вадима Смотренка з презентацією “Двері Єлисаветграда”;

Раїса Ковальова - архітектор з презентацією “Нові факти щодо створення пам'яток культурної спадщини міста Кропивницького”

Максим Сінченко - краєзнавець, голова робочої групи з розробки Програми регенерації фортеці Св. Єлисавети з презентацією “Архів фортеці святої Єлисавети, як першоджерело історії міста Кропивницький“

Валентин Собчук - секретар обласної організації “Українське товариство охорони пам'яток історії і культури”, директор приватного науково-дослідницького підприємства “Археолог” з презентацією “Фортеця на службі громади: науково-дослідницький аспект”

Олександр Полячок - директор КЗ “Кропивницький музей музичної культури ім. К. Шимановського” з презентацією “Спадщина Кароля Шимановського: потенціал для розвитку місцевої громади”

Олександра Сухенко - студентка ЦДПУ ім. Винниченка з презентацією “Культурна спадщина Кропивницького, як об'єкт фотомистецтва”

Гості круглого столу перед його початком також могли переглянути експозиції виставок “Місто Якова Паученка” та “Принади фасадної пластики міста над Інгулом”, створені КЗ “Художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна”.

 

Усі новини