У міській раді Кропивницького вчаться забезпечувати рівні можливості жінок і чоловіків

П'ятниця, 19 квітня 2019 17:43

Сьогодні, 19 квітня, у міській раді Кропивницького ради відбувся тренінг “Гендерні основи для органів місцевого самоврядування”. Тренінг є базовим - це перший крок до розробки Міської програми із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Нагадаємо, що 19 березня 2019 року міська рада Кропивницького  приєдналася до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

До обговорення гендерних питань долучилася заступник міського голови Наталія Дзюба.

- Приєднання міської ради Кропивницького до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад це лише перший крок до вирішення гендерних питань, - відзначила Наталія Дзюба. - Далі плануємо розробку відповідних програм та планів спрямованих на реалізацію визначених завдань. До реалізації Хартії будуть залучені і виконавчі органи міської ради.

Провела тренінг консультант Національного Демократичного Інституту міжнародних відносин Любов Лук’янцева. Учасники тренінгу ознайомилися із визначенням терміну гендер, дізналися про гендерну нерівність та її прояви, взяли участь у вікторині на знання базових гендерних питань. Крім того,  учасники семінару обговорили становище чоловіків та жінок в нашій країні. За статистикою, в Україні на 8% чоловіків менше ніж жінок, і живуть вони на 10 років менше ніж жінки.

За словами Любові Лук’янцевої, гендерна політика реалізується через законодавство, державні програми, державний бюджет, діяльність уповноважених органів, соціальні стандарти, кадрову політику, виборчу політику, державну систему підтримки сім’ї. Спрямована вона на вирішення гендерних проблем та досягнення гендерної рівності.

Учасники тренінгу дослідили на конкретних прикладах як гендерний підхід реалізовується в повсякденному житті.

На наступному тренінгу посадовці планують розглянути гендерний бюджет та визначити обсяг завдань по розробці гендерного паспорту міста.

Усі новини