У Кропивницькому урочисто відзначили 99-ту річницю проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР

Понеділок, 22 січня 2018 14:17

Сьогодні, 22 січня, вся Україна відзначає День Соборності. День, коли у 1919 році на Софійському майдані у Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

З нагоди визначної для держави дати у Кропивницькому відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника Богдана Хмельницького - одного із поборників незалежності України, та мітинг. В урочистостях взяли участь керівники області та міста, представники громадських організацій, військовослужбовці, студентство та громадськість обласного центру.

- 99 років тому на Софійському майдані в Києві відбулось урочисте проголошення Універсалу про Акт Злуки УНР і ЗУНР. З того часу історія підтверджує, що ми завжди були разом, ще за часів Києвської Русі, - наголосив під час виступу професор ЦНТУ Василь Орлик. - Сьогодні знаменний день ще й тому, що цього дня українській незалежності виповнюється 100 років. Саме у цей день у 1918 році була проголошена незалежність української держави у IV Універсалі Української Центральної Ради. Але тоді нашим дідам-прадідам не вдалось відстояти власну державу. І проблема втрати державності в період визвольних змагань була не лише у зовнішніх агресорах, а й у внутрішніх чварах. Тому хочеться застерегти сучасних політиків, не повторюйте помилки сторічної давнини, адже українська держава і український народ — це головне!

Після виступів кропивницьких істориків та громадських активістів усіх героїв, що поклали життя у боротьбi зa незaлежнiсть Укрaїни, учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання.

Також під час урочистостей усі охочі мали можливість долучитись до всеукраїнської акції «Ткaнa Укрaїнa». Кропивницькі волонтери розпочали ткати карту Кіровоградської області, а також карту Криму, які потім стануть елементами всеукраїнського полотна.

Завешили захід його учaсники спільним виконанням Гімну України: кропивничани об’єдналися, взявшись за руки і утворили символічне коло єдності навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому.

Усі новини