Школи Кропивницького активно готуються до нового навчального року

Четвер, 9 серпня 2018 10:31

Заклади освіти у Кропивницькому готуються відчинити свої двері школярам міста, сьогодні в приміщеннях шкіл триває активна фаза літніх ремонтів перед новим навчальним роком. Хід і якість підготовки до Першого вересня перевірили заступник міського голови Наталія Дзюба та керівник міського управління освіти Лариса Костенко.

Керівники освітянської галузі  відвідали навчально-виховні об’єднання № 18, 31 і 35, які розміщені у великих будівлях, що потребують чимало уваги й постійних ремонтних робіт. 

Як розповіла Наталія Дзюба, вони разом з Ларисою Костенко вже протягом двох тижнів за завданням міського голови Кропивницького Андрія Райковича оглядають школи й дошкільні навчальні заклади міста, аби побачити, наскільки ті готові до нового навчального року. 

Приїхавши до НВО № 18, заступник міського голови та начальник міського управління освіти насамперед завітали до спортивного залу, де триває капітальний ремонт. Будівельники вже зняли стару фарбу зі стін і стелі та приготували їх до шпаклювання й фарбування. Заплановано, окрім цього, перестелити дерев’яну підлогу, пофарбувати її й нанести необхідну розмітку, замінити системи опалення й вентиляції, а також світильники, встановити шведські стінки й інше спортивне обладнання. За словами ремонтників, усю цю роботу вони планують закінчити в жовтні. А до того часу учні, які прийдуть до школи першого вересня, займатимуться на уроках фізкультури на шкільному стадіоні, адже тепла погода ранньої осені сприятиме цьому.

Побачили міські урядниці й туалети, які нещодавно дообладнали перегородками, а також ті, де ремонт іще робитимуть. Найближчим часом у школі розпочнуть лагодити й покрівлю та частину одного з коридорів, який вкрай потребує оновлення.

До НВО № 31, яке знаходиться поруч з вісімнадцятою школою, перевіряльники перейшли пішки, тож мали можливість оглянути територію навчального закладу, ще лише підходячи до нього. І побачили, що кущі навколо школи досі не обрізано, а на її території не прибрано, про що й було зауважено завгоспові навчального закладу. А всередині приміщення посадовці міської ради побачили, що в малому спортивному залі триває ремонт, а в одному з коридорів школи постелено новий лінолеум.

Значно приємніше було підходити до НВО № 35, де вже наново пофарбовано в’їзні ворота й паркан біля них, а на території школи немає бур’янів та всілякого сміття. Чимало колектив навчального закладу зробив власними руками, готуючись до Першого вересня. Наприклад, на другому поверсі стару фарбу зі стін зчистили, потинькували їх і пофарбували в приємний для ока світлий колір. А ще під час перебування у школі Наталія Дзюба та Лариса Костенко побачили, що деякі вчителі клопочуться у своїх класних кімнатах, завершуючи готувати їх до нового навчального року.

– Усі школи різні, у них різна матеріально-технічна база, – зазначила Лариса Костенко, відповідаючи на запитання кореспондента «ВГ» про враження від побаченого. – Тому й обсяг роботи з підготовки до 2018/2019 навчального року в них різний. НВО, які ми сьогодні відвідали, – великі школи, тому й зауважень та рекомендацій їхнім керівникам, виконувачам обов’язків керівників було більше. Але до початку навчання є ще три тижні, за які всі недоліки можна усунути. Упевнена, що так і станеться, тому в День знань і надалі дітям у кропивницьких школах буде затишно, тепло й комфортно навчатися.

Окрім капітального ремонту спортивного залу в НВО № 18, розповіли Наталія Дзюба та Лариса Костенко, капітальні оновлення приміщень для занять спортом тривають у гімназії № 9, НВО «Мрія» (корпус середніх і старших класів) і № 32, а також у школі-інтернаті. Вони відбуваються згідно з ініціативою міського голови Андрія Райковича щороку ремонтувати по п’ять шкільних спортзалів. І своєї обіцянки очільник міста не лише не порушує, а й переважно перевиконує взяте зобов’язання: позаторік за кошти з міського бюджету було відремонтовано сім спортзалів, торік – п’ять, а цьогоріч разом з п’ятьма спортзалами в названих школах ремонтують ще й малий спортивний зал в НВО № 1 (також за кошти з державного бюджету передбачено виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт спортивного залу в НВО № 33).

Під час перебування в школах № 31 і 35 Наталія Дзюба та Лариса Костенко оглянули і класи, де навчатимуться першокласники. У цих класних кімнатах переважно вже можна розпочинати заняття, хоча в деяких ще необхідно щось пофарбувати, а щось і полагодити.

– У новому навчальному році всі першокласники розпочнуть навчання за концепцією нової української школи, – зазначила Лариса Костенко, – де все буде по-новому: облаштування освітнього простору, підходи, методики. Усі вчителі перших класів пройшли необхідне навчання й отримали сертифікати, які підтверджують це (педагог без такого сертифіката не має права викладати в першому класі).

Міське управління освіти нині проводить тендерні процедури задля закупівлі одномісних шкільних парт, дидактичних матеріалів. За кошти субвенції та з міського бюджету вже придбано для кожного першого класу кропивницьких шкіл по ноутбукові (загалом 105 штук) та для кожної школи по проекторові, за допомогою яких учитель демонструватиме на екрані навчальний матеріал, щоб дітям було легше й цікавіше вчитися. Маємо вже й конструктори LEGO «Шість цеглинок», які першого вересня отримає кожен першокласник в Україні. Їх використовуватимуть в усіх перших класах країни як дидактичні матеріали для впровадження методик ігрового та діяльнісного навчання. Учителі перших класів уже ознайомлені з тим, як із цими конструкторами слід працювати. 

 

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/

Фото: Олег Шрамко

Усі новини