«Неправда, друг не помирає, його лиш поруч не стає…»: у Кропивницькому літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого відбувся вечір пам’яті

П'ятниця, 21 грудня 2018 15:11

У четвер, 20 грудня, до перших роковин від дня смерті письменників-земляків Сергія Колесникова та Івана Горового в літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого відбувся вечір пам’яті. Цього дня тут зібралися рідні, друзі, колеги по літературному цеху, шанувальники їх таланту. Науковець Н. Мельниченко нагадала про основні віхи життєвого та творчого шляху літераторів.

Сергій Вікторович Колесников - поет, прозаїк, драматург, член НСПУ.  Народився в селі Кам’яний Брід, нині Благовіщенського району Кіровоградської області. Закінчив Кіровоградське медичне училище, філософський факультет Київського університету імені Т.Г. Шевченка.

Трудовий шлях починав фельдшером на «швидкій допомозі», працював асистентом  кафедри філософії Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування, майстром на заводі «Друкмаш». 

У червні - серпні 1986 року брав участь у ліквідації техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній станції. Згодом очолив регіональну організацію Союзу «Чорнобиль».

Як письменник Сергій Колесников дебютував у 1970 році. У творчому доробку – книги «Шлях у генії», «Іду на Ви», поетичні збірки «Весни обірване суцвіття», «Кам’яний Брід», у співавторстві з А. Кримським - «Поет на груші», «Галопам по хайвеях» . Книга спогадів Сергія Вікторовича про трагічні події літа 1986-го та долі чорнобильців «Відрядження до пекла» була відзначена обласною літературною премією імені Євгена Маланюка (2016).

Перебування у Чорнобилі не минуло безслідно. 18 грудня 2017 року Сергій Вікторович Колесников помер.

Одним із найкращих новелістів нашого степового краю був Іван Федосійович Горовий - уродженець села Лозоватка Маловисківського району  Кіровоградської області. Після закінчення філологічного факультету Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О.С Пушкіна вчителював у школах Криму, Миколаївської та Кіровоградської областей, працював науковцем у музеї-заповіднику «Хутір Надія», бібліотекарем Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування.

З-під пера Івана Горового вийшло майже три десятки збірок новел: «Дорога в село», «Діти на руках», «Коромисло», «Тепла хата», «Задня парта», книги для дітей «Квітничок», «Помогайко», «Хазяєчка», збірка віршів «Прокинувсь ранок», книги ліричних мініатюр та монологів «Під голубим куполом», «Котилася решетом осінь» та ін.

Іван Федосійович - член обласного літературного об’єднання «Степ». Серце земляка перестало битися 24 грудня 2017 року.

У рамках заходу відбулася презентація виставки «Неправда, друг не помирає, його лиш поруч не стає…». Фото, документи, книги, нагороди розповідають про письменників, які залишили свій слід у літературі нашого краю.

Присутні подивилися уривок телепередачі Людмили Ніколаєвської «Камертон душі» з Іваном Горовим . Також прозвучав вірш «Дорога в село - то дорога до мами», який Л. Ніколаєвська присвятила І. Горовому. Гостею вечора була вдова письменника Ніна Василівна.

Теплими і зворушливими були спогади побратимів-чорнобильців Михайла Мохонька та Сергія Глушка про Сергія Колесникова.

У виконанні співака, композитора, учасника ліквідації аварії на ЧАЕС Андрія Фоменка прозвучала пісня на слова С. Колесникова «Чорний лебідь» з моноопери «Біла палата».

Одним із перших музей отримав у подарунок від доньок Сергія Вікторовича Наталії та Юлії книгу спогадів «Сергій Колесников: романтик, літератор, рятівник, життєлюб…» (автор-упорядник Анатолій Безтака). 

Усі новини