На полігоні твердих побутових відходів у Кропивницькому запроваджуються новітні технології дегазації

Вівторок, 18 грудня 2018 13:43

У Кропивницькому успішно триває впровадження інноваційного проекту з дегазації міського полігону твердих побутових відходів.

Про це розповіла заступник директор ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартотвіцька під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 18 грудня.

За інформацією Тетяни Мартовіцької, полігон у Кропивницькому працює із 1953 року. Щорічно сюди звозять близько 100 тисяч тонн сміття, тож за весь час існування полігону його накопичилося понад 4, 5 мільйона тонн.

З часом сміття розкладається, утворюючи біогаз, у складі якого майже половина складає небезпечний метан.

- Біогаз завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу, – наголосила Тетяна Мартовіцька. – Його викиди порушують озоновий шар, і можуть провокувати виникнення пожеж. Тому ще в 2015 році ми почали розробляти програму з дегазації полігону. Реалізувати її взялось підприємство ТОВ «ЛНК», яке має величезний досвід у цій сфері діяльності. На дегазацію полігона у Кропивницькому інвестор вкладає 1,5 мільйона євро. Завдяки запровадженню дегазації нам вдасться скоротити викиди діоксину вуглецю на 21 тисячу тонн в рік, на полігоні не буде пожеж, а ще метан можна буде переробити в електроенергію і за рік подати в систему енергозабезпечення міста 418 МгВт.

Роботи на полігоні розпочалися з осені: перші 32 скважини вже пробурені і прокладено два кілометри шлейфових газових труб. На черзі ще 16 скважин і ще два кілометри газоводу. Монтажні роботи на станції триватимуть не більше 20 днів, а старт запуску проекту очікується не пізніше першого кварталу 2019 року, запевнила Тетяна Мартовіцька.

Усі новини