Музей І.К. Карпенка-Карого презентує претендентів на звання лауреатів літературної премії імені Євгена Маланюка

П'ятниця, 27 листопада 2020 17:43

У Кропивницькому Літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку «Номінанти на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка у 2020 році», мета якої - ознайомити громадськість з претендентами на відзнаку та їх творчими здобутками, популяризувати творчість письменників-краян.

Обласна літературна премія імені Євгена Маланюка, якою нагороджуються літератори за високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення й демократизацію суспільства, була започаткована обласною радою у 2002 році. Премія встановлюється у трьох номінаціях:

  • «Поезія (у тому числі драматичні твори і переклади)»;
  • «Проза (у тому числі драматичні твори і переклади)»;
  • «Літературознавство та публіцистика».

Цього року на здобуття премії у номінації «Поезія» претендують: членкиня обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного Тетяна Микитась із збіркою «Іду до тебе», у якій відображено три життєві дороги поетеси;  Володимир Яремчук - автор багатьох поетичних  збірників, книг та наукових розвідок, із книгою «Між квіту й лез» - відвертим поглядом на сучасну добу; поетеса, член НСПУ Людмила Юферова з книгою «Я сторожую рай», кожен вірш якої - про збереження моральних цінностей.

У номінації «Проза» також три претенденти: за новели, опубліковані в альманахах «Степ» у 2018-2020 рр., - Ніна Даниленко (журналіст, інтернет-публіцист, телевізійний сценарист, режисер); за роман «Неспокій» - Інна Немирована (поетеса, прозаїк, членкиня Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України); за книгу прози «Пташиний цвинтар» - Кирило Поліщук (журналіст, перекладач, поет, прозаїк).

Твори двох літераторів змагатимуться в номінації «Літературознавство та публіцистика»: статті в альманахах «Степ» за 2018-2019 рр. Люсі Архангельської – членкині обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного та книга «…Сонечку мого життя» літературознавця, прозаїка, члена НСПУ Іван Задої, присвячена пам’яті журналіста, письменника, викладача Олександрійського педагогічного училища Сергія Тасіна (Гончарова).

Обговорення творів триває два місяці. До 20 січня журі, з урахуванням результатів обговорення творів у засобах масової інформації, приймає остаточне рішення таємним голосуванням. До 01 лютого наступного за звітним роком голова обласної ради видає розпорядження про затвердження рішення журі. Щорічно до 02 лютого – дня народження Євгена Маланюка – автору твору-переможця присвоюється звання «Лауреат обласної літературної премії імені Євгена Маланюка», вручаються диплом установленого зразка, нагрудний знак лауреата, почесна відзнака обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптура «Степовий орел» та грошова частина премії.

Запрошуємо ознайомитися з виставкою «Номінанти на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка у 2020 році» за посиленням: http://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar192_u.html

Усі новини