Міська влада Кропивницького – на сторожі дотримання прав найманих працівників

Середа, 5 лютого 2020 09:37

У період із 23 по 31 січня 2020 року відділ з питань праці міської ради провів у Кропивницькому широкомасштабну акцію з попередження роботодавців про неприпустимість допуску до роботи неоформлених належним чином найманих працівників.

Як повідомив начальник відділу Микола Рибак, станом на 31 січня 2020 року інспекторами праці відвідали та провели особисті зустрічі із 527 суб’єктами господарювання. Під час візитів роботодавцям  роз’яснили основні вимоги законодавства у сфері праці та попередили про тижневий термін для добровільної легалізації трудових відносин.

- Ми також  попередили роботодавців  про наступні заходи контролю, які будуть нами здійснюватися, починаючи з лютого поточного року, - відзначив посадовець. - Юридичні особи та фізичні особи-підприємці попереджені і про фінансову відповідальність, а  фінансові санкції у вигляді штрафу із 1 січня 2020 року складають 141 690 грн. за одного нелегального працівника. 

Відділ з питань праці роздав близько 600 інформаційних буклетів із вичерпною інформацією щодо оформлення найманих працівників, переваг легальної праці як для роботодавців, так і для самих працівників та  контактами відділу.

- Під час відвідувань 527 суб’єктів господарювання, інспектори праці поставили під сумнів легальність праці принаймні 30 працівників, - звернув увагу Микола Рибак. -  Ймовірність сплати податків роботодавцями за таких працівників, належить встановити Пенсійному фонду України та Державній податковій службі України, через заповнену інспекторами праці он-лайн форму звіту, створену саме для виявлення несплати єдиного соціального внеску за найманих працівників, а отже – для виявлення  нелегалів.

Станом на 31 січня 2020 року інспектори праці міської ради Кропивницького внесли до он-лайн бази усі 527 суб’єктів господарювання, про що проінформовано Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Разом з цим, на офіційному сайті міської ради Кропивницького та сторінці соціальної мережі Facebook відділу з питань праці постійно проводиться роз’яснення вимог чинного законодавства України про працю та висвітлюється хід проведення  широкомасштабної роз’яснювально-попереджувальної роботи інспекторів праці.

Усі новини