Медичні працівники Кропивницького передали через народного депутата прохання Міністерству охорони здоров’я виконувати державні зобов’язання

Вівторок, 30 жовтня 2018 19:23

Сьогодні, 30 жовтня, у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 відбулася зустріч народного депутата Костянтина Яриніча з медичними працівниками міста Кропивницького. Обговорення проблемних питань реформування галузі охорони здоров'я стало головною темою зустрічі медиків. До розмови долучилися також заступник міського голови Наталія Дзюба та начальник управління охорони здоров'я міської ради Оксана Макарук.

Костянтин Яриніч задав тон діалогу і проінформував учасників зустрічі про стан впровадження медичної реформи та проблеми, які з нею пов'язані.

- Бюджет галузі охорони здоров'я не повною мірою відповідає потребам держави. На медицину необхідна сума в розмірі 200- 300 млрд. грн, а у нас закладена в два рази менше - 90-100 млрд.грн. Наступний, 2019 рік, буде дуже складний. Верховній Раді необхідно прийняти закон про страхову медицину. Це дуже складне завдання, – відзначив народний депутат. - Минулого року в медичну галузь було вкладено 3,5 % ВВП, а в цьому році - лише 3,1%. Це говорить про те, що не може буде особливого покращання у медичній галузі, доки не запрацює страхова медицина.

Від імені медичних працівників до народного депутата звернулася начальник управління охорони здоров'я Оксана Макарук:

- Медичні працівники міста поки що не відчули на собі разючих змін у фінансовій стороні питання, пов'язаного з реформуванням галузі охорони здоров'я. Три наші заклади первинної ланки тільки вчора перереєструвалися та отримали статус комунальних некомерційних підприємств. Вони фінансуються з державної субвенції, якої нам на цей рік катастрофічно не вистачає. Такого важкого року, як 2018 в медичній галузі міста ще не було. Відчуваємо на собі значне недофінансування. Вся державна субвенція, а це близько 205 млн.грн, спрямовується на виплату заробітної плати медичним працівникам. Тобто 100% субвенції йде лише на заробітну плату, та й вони повною мірою не покривають потреб. До кінця року на фінансування заробітної плати не вистачає 30 млн. грн.

Оксана Макарук звернулася до народного обранця аби він від імені медичних працівників міста висловив їхнє звернення до Міністерства охорони здоров'я. Медики Кропивницького просять Міністерство повною мірою виконувати державні зобов'язання і своєчасно перераховувати субвенції з бюджету на такі важливі державні програми, як “Доступні ліки”, “Інсулін” та інші.

У свою чергу, Костянтин Яриніч висловив сподівання, що у 2019 році первинна ланка медицини працюватиме стабільно і вже в березні наступного року можна буде зустрітися ще раз, аби ґрунтовнаше обговорити питання щодо якості і темпів впровадження реформи охорони здоров'я.

Усі новини