Літературно-краєзнавчі студії «Серце віддаю дітям» у Кропивницькому

Понеділок, 8 жовтня 2018 11:38

У Кропивницькому. в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого пройшли літературно-краєзнавчі студії «Серце віддаю дітям», присвячені 100-річчю від дня народження видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського.

Думки і мрії цієї незвичайної людини не перекреслив час: Василь Сухомлинський увійшов в історію педагогічної науки як поборник гуманістичних і новаторських ідей у вихованні дітей.

Геніальний педагог і письменник народився 28 вересня 1918 р. у селі Василівка Онуфріївського району Кіровоградської області. Після закінчення Полтавського педінституту у 1935 році, розпочав педагогічну діяльність. У тридцятирічному віці став директором Павлиської середньої школи Онуфріївського району Кіровоградської області. Перебування на цій посаді тривало 23 роки.

Видатний педагог розробив оригінальну систему навчально-виховної роботи з дітьми у школі та в родині, яка здобула світове визнання.

Василь Сухомлинський – кандидат педагогічних наук, член-кореспондент Академії педагогічних наук СРСР, Герой Соціалістичної Праці, заслужений учитель УРСР.

Його педагогічна спадщина - 50 книг, 500 статей, 1500 казок для дітей, вибрані твори у п’яти томах. Праці нашого земляка були видані 53 мовами світу загальним тиражем 15 мільйонів примірників. Книга «Серце віддаю дітям» перекладена 30 мовами.

Захід у музеї розпочався погашенням поштових конвертів, виданих до 100-річного ювілею знаного педагога.

Учасники студії – учні НВК гімназії-інтернату школи мистецтв ознайомилися з основними життєвими віхами знаного педагога, з виставкою, присвяченою Василю Сухомлинському. В експозиції представлені праці педагога «Народження громадянина», «Серце віддаю дітям», «Сто порад учителеві», «Павлиська середня школа» та знамениті «Павлиські казки», малюнки до яких створили учні Кропивницької художньої школи ім. О.О. Осмьоркіна.

На літературно-краєзнавчі студії до музею завітала кандидат педагогічних наук, викладачка Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Надія Калініченко, яка поділилася своїми враженнями від зустрічей з відомим педагогом. Надія Калініченко продемонструвала учнівській молоді відеозапис уроку, який проводив Василь Сухомлинський.

Про листування з директором музею В.О. Сухомлинського при Павлиській школі розповів поет, член літературного об’єднання «Степ» Станіслав Новицький.

На згадку про музейний захід гості отримали в подарунок ювілейні конверти.

Тетяна Ревва,

старший науковий співробітник

музею І.К. Карпенка-Карого

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13