Кропивницькі освітяни виступають за стратегічне партнерство із владою і бізнесом

Вівторок, 20 листопада 2018 16:55

Сьогодні, 20 листопада, у Кропивницькому, на базі ПАТ НВП «Радій» розпочав свою роботу освітній форум - 2018 «Освіта, бізнес, влада – стратегічне партнерство». Головними спікерами форуму виступили міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов, начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко, директор департаменту економіки міської ради Андрій Паливода, голова наглядової ради ЗАТ НВП «Радій» Євген Бахмач та  співвласник і голова Наглядових рад компаній «Гідросила ГРУП» і «Ельворті ГРУП»  Павло Штутман. У заході також взяли участь керівники підприємств, фінансових організацій, закладів освіти, студенти профтехучилищ та учні загальноосвітніх шкіл.

Як зазначила у своєму виступі головний ініціатор форуму Лариса Костенко, освітній форум-2018 «Освіта, бізнес, влада – стратегічне партнерство» має на меті об’єднати представників місцевого самоврядування, бізнесу, ділових, освітніх, наукових кіл, фінансових організацій та установ для розв’язання спільних завдань розвитку сучасного громадського середовища ефективної економічної діяльності, активізації полілогу між освітою, бізнесом, владою. Місією форуму є інтеграція інтелектуального ресурсу в процес розвитку територіального бізнесу.

- Упродовж останніх років Кропивницький став своєрідною платформою для проведення цілої низки вагомих заходів як економічного, наукового, так і соціального спрямування. На полях різних форумів, міжнародних виставок, симпозіумів партнерство бізнесу і влади стало звичайним форматом. Ми ж уперше додаємо третю - найважливішу складову - освіту, а точніше - школу, - зазначив у вступному слові Андрій Райкович. - Ми давно говоримо про ефективний ринок розумних трудових ресурсів, про потребу грамотних, добре освічених робітників середньої ланки. В пошуках кращої долі наші міста покидають молоді, продуктивні кадри. Нам необхідно організувати освітній процес таким чином, щоб молода людина вже у старшій школі починала усвідомлювати, замислюватись над тим, яку професію, спеціальність вона хотіла б здобути. Необхідно стимулювати молодь залишатися в місті, країні, створювати всі умови, щоб не було відтоку інтелекту за кордон.

На важливості взаємодії між міською владою, бізнесом та освітою наголосив і секретар міської ради.

- Необхідність встановлення діалогу між трьома інститутами - освітою, бізнесом та владою обумовлена розривом між реальним сектором економіки та освітньою сферою, невідповідністю якості кадрів сучасним потребам ринку праці, що негативно впливає на стан місцевої економіки, - зауважив Андрій Табалов. - Побудова конструктивного діалогу можлива лише за умови узгодженості інтересів усіх сторін та зацікавленості у продуктивній і взаємовигідній співпраці. На міську владу покладається найбільша роль, як на сторону, що має забезпечити необхідні умови партнерства як для навчальних закладів, так і бізнес-організацій.

Своє бачення актуальності проблеми також озвучили у своїх виступах керівники найбільших промислових підприємств в обласному центрі Євген Бахмач та Павло Штутман.

В подальшому форум перейшов у  формат панельних дискусій, розпочалися публічні дебати на тему «Освіта, бізнес, влада – стратегічне партнерство».

Усі новини