Кароль Шимановський та Україна

Вівторок, 20 листопада 2018 19:29

Упродовж двох днів, 19 та 20 листопада, у Кропивницькому музеї музичної культури ім. К. Шимановського  відбувся освітній захід «Кароль Шимановський та Україна».

В оновленій експозиції музею захід був присвячений 100- річчю отримання Незалежності Україною та 100- річчю відновлення Незалежності Польщі. Як відомо, Кароль Шимановський –  знакова фігура музичної культури початку ХХ століття для всього світу, та його творчість залишається актуальною і тепер, навіть через 100 років.

Митець провів першу половину життя в тодішньому Єлисаветграді, де створив найвідоміші свої шедеври: романси, мазурки, прелюдії, скрипкові твори, сонати, симфонії та дві юнацькі опери.

Із 1919 року його життя тісно пов’язане з Польщею, де він проявив себе як педагог - ректор Варшавської консерваторії та директор Вищої музичної школи, музикант, теоретик та композитор, а також автор творів великої форми.

У заході взяли участь студенти Центральноукраїнського педагогічного університету ім.  В. Винниченка та учні музичних шкіл міста.

- Співробітники музею ознайомили студентів з життєвим та творчим шляхом композитора-земляка і вразили глибиною знань та ерудицією, - відзначила доцент ЦПУ Валентина Миколаївна Мирза- Сиденко. -  Пишаюся тим, що в нашому місті є такі люди, які зберігають культурну спадщину, несуть молоді знання про великі таланти, які народжує наша земля.

Усі новини