Бієнале «Велюровий кіт» в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 9 листопада 2020 13:51

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна з нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва презентує виставку творів Першого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова.

Започатковуючи цей унікальний арт-проєкт, музей  ставив за мету -  збереження та розвиток оригінальних народних традицій в сучасному самодіяльному та професійному образотворчому мистецтві, популяризацію образотворчого мистецтва як одного з дієвих засобів розвитку української культури та увічнення пам’яті оригінального майстра наїву, художника-земляка, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова.

Андрій Ліпатов (1960-2010) за фахом інженер-механік, а за покликом душі – художник. Він прожив коротке, але надзвичайно світле життя. Його  оригінальні картини експонувалися на виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Росії, Великобританії та Ірландії. Твори талановитого художника знаходяться в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. Мурал з його картини «Променад на Дворцовій», виконаний в 2019 році на стіні Музею мистецтв з нагоди 265-річчя Кропивницького, тепер є оригінальною візитівкою міста.

У фондах художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт» (1998), яка й дала назву арт-проєкту та стала основою логотипу і дизайну диплому учасника Бієнале. «

- Цей твір з образом велюрового кота не лише відображає погляд автора на навколишній світ та є його своєрідним автопортретом,  про це вказує монограма «А.Л.», що прикрашає бік кота, а й, завдячуючи своїй безпосередності та високому мистецькому професіоналізму, відображає й загальні настрої двох мистецьких напрямків - наївного мистецтва та примітивізму, - зазначає автор наукової концепції Бієнале провідний науковий співробітник музею, мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін.

У цьому році Бієнале відбувається у віртуальному форматі, у зв’язку зі встановленням на всій території України карантину із забороною проведення всіх масових заходів, проте захід має всеукраїнський  масштаб.

Експозицію віртуальної виставки учасників Першого Бієнале складають 227 творів 55 митців з різних міст нашої держави – Київа, Одеси, Чернівців, Тернополя, Миколаєва, Полтави, Могилів-Подільського, Кременчука, Ірпіня, Миргорода,  Світловодська, Знам’янки і звичайно Кропивницького, а також селищ Олександрівки, Казарні, Трепівки та Скалева Кіровоградської області.

- Пріоритетними завданнями Бієнале є сприяння розвитку самодіяльної та професійної творчості, заснованої на зверненні до народних мистецьких традицій, форм міського та сільського фольклору, виявлення та підтримка талановитих митців, працюючих у мистецьких напрямках наїву та примітивізму, - відзначила  директор художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна Віта Чернова. - Тому його учасниками стали як відомі професійні художники – народний художник України Михайло Надєждін (м. Кропивницький), заслужені художники України Юрій Кафарський (м. Могилів-Подільський Вінницька обл.), Андрій Надєждін та Сергій Шаповалов (м. Кропивницький), заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко (м. Кропивницький). А також знакові постаті сучасного українського образотворчого мистецтва живописці Володимир Кабаченко (м. Одеса) та Анатолій Фурлет (м. Чернівці-Київ), члени Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України, так і художники-аматори, різні за фаховою освітою – інженери, журналісти, психологи, бібліотекарі, фотографи, математики та мовознавці, які успішно реалізуються в образотворчому мистецтві. Чимало серед учасників бієнале вчителів образотворчого мистецтва.

Приємно відзначити, що Бієнале не оминули увагою й студенти мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університета ім. В.Винниченка, які разом зі своїми викладачами - кандидатами педагогічних наук, членами Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Ларисою Гарбузенко та Юлією Малежик представили свої творчі доробки.

Вік учасників також є показовим – від 17 років до 85-ти, що дає змогу в повній мірі осягнути різноплановість сучасного українського образотворчого мистецтва.  

- Необароко, символізм, сюрреалізм, фентезі, декоративізм, реалізм та естетський кітч умовно визначають головні напрямки творчих пошуків художників, твори яких представлені в експозиції виставки учасників Бієнале. Кожен з митців намагається розвивати власну художню ідею, виходячи за межі будь-яких стильових ознак та загально прийнятих художніх штампів. Виставка яскраво демонструє, що свобода мистецького вибору і прагнення до його практичного втілення є головною ознакою сучасного українського образотворчого мистецтва, де технічний професіоналізм відходить на другий план перед безпосереднім художнім сприйняттям, образним втіленням ідей та багатогранністю авторської мови, - саме таку мистецтвознавчу характеристику непересічної мистецької події дає її модератор  Андрій Надєждін.

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна запрошуємо всіх, хто шанує образотворчість, або сам проявляє себе в художньому мистецтві, завітати на музейний веб-сайт і доторкнутись до барвистого «Велюрового кота» імені Андрія Ліпатова.

Усі новини