«Архіпелаг дружби» презентували у Кропивницькому

П'ятниця, 26 січня 2018 10:00

У Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого 25 січня, у рамках просвітницького проекту «Національні меншини Кіровоградщини», відбулася презентація книги «Архіпелаг дружби», до якої увійшли збірники творів двох знаних письменників: українки Антоніни Корінь («Сонячна гойдалка») та болгарина Володимира Стафідова («Болгарская лоза»).

Що важливо робити у час, коли Україна втягнута у війну з Росією? Зміцнювати внутрішні та зовнішні дружні зв’язки та співпрацю з іншими державами і народами. Саме просвітницький прект «Національні меншини Кіровоградщини» і покликаний пропагувати кращі надбання у галузі культури представників різних національностей (поляків, німців, євреїв, вірмен, болгар, циган, азербайджанців), які проживають на терені нашого краю.

Болгарська община «Нашите хора» під керівництвом Сергія Осадчого налічує більше сотні членів, є активним учасником культурного життя м. Кропивницького та області. Болгари беруть участь у фестивалі «Степова веселка», у роботі клубу авторської поезії та пісні «Байгород»; створили хореографічний ансамбль болгарського танцю при ЗШ № 35 та Першу болгарську недільну школу при ЗШ № 32.

«Нашите хора» - єдина громадська організація, яка видала серію книг з історії болгарських поселень у Вільшанському районі Кіровоградської області, книгу для дітей Володимира Стафідова; організовує туристичні поїздки до Болгарії та до села Мала Перещепина, що на Полтавщині, де похований Хан Курбат (правитель болгар у VІІ ст. н.е.).

Книга «Архіпелаг дружби» - вдалий творчий дует представників двох братніх народів: українців та болгар. До збірника включені поетичні та прозові твори Антоніни Корінь та Володимира Стафідова трьома мовами: українською, болгарською та російською.

Антоніна Корінь – поетеса, перекладачка, авторка понад двох десятків книг, член Кіровоградської обласної організації НСПУ, громадська діячка. До книги «Сонячна гойдалка» увійшли: цикл віршів про Болгарію, переспіви і переклади класичної та сучасної болгарської поезії, добірка нарисів, присвячених українсько-болгарській дружбі.

Володимир Стафідов - журналіст газети болгар України «Роден край», поет, прозаїк, гуморист, дитячий письменник, перекладач, бард, громадський діяч, меценат. Мешкає у м. Дніпро, обіймає посаду заступника голови Дніпровської болгарської общини «Рідний дім». Автор трьох книг поезії та перекладів, дитячої книги «Что такое всё на свете?». Його книги видаються в Україні та Болгарії.

До збірки «Болгарская лоза» увійшла російськомовна поезія, гумористичні повісті та оповідання, переклади лірики Антоніни Корінь.

На презентацію книги «Архіпелаг дружби» до музею завітали представники болгарської общини «Нашите хора», творча інтелігенція Кропивницького.

Учасникам заходу була запропонована літературно-музична композиція «Поетично-пісенна вишиванка дружби», учасниками якої стали: барди Андрій Шульга та Валентин Могильний, дует «Байгород» у складі Віктора Холявка та Інни Дудик, поети Микола Барабуля та Олександр Антоненко.

Авторів книги привітали голова обласної організації НСПУ Василь Бондар, керівник обласної общини болгар «Нашите хора» Сергій Осадчий, бібліотекар ЗШ № 32 Алла Бабенко, голова ради Кіровоградської обласної організації работодавців у сфері туризму, керівник турагенства «Мелодія – тур» Валерій Попов.

За популяризацію болгарської поезії радник Народних зборів Болгарії Веселин Сотіров вручив грамоту Антоніні Корінь.

Учасники презентації мали можливість ознайомитися з виставкою українських рушників, вишитих Антоніною Корінь, з картинами самодіяльного художника Р.Г.Климишина, з вишивками болгарина з Вільшанки Сашка Петрова.

Усі новини