9 листопада - Всеукраїнський День працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Понеділок, 9 листопада 2020 14:16

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва науковці літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого підготували віртуальну виставку «Ними колоситься врожайна нива культури».

- Відзначення свята – це визнання ролі української культури в процесі пробудження та формування національної свідомості. Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність, первозданну чистоту і автентичність. Вона займає гідне місце в культурі світовій, - говорить директор      літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого Лариса Хосяінова. - Символічно, що працівники культури та майстри народного мистецтва відзначають своє професійне свято разом із Днем української писемності та мови.

Наша степова земля багата на таланти. Віртуальна виставка розповідає про краян, у різні часи удостоєних звання «Заслужений працівник культури України» і пов’язаних з  історією або діяльністю музею.  Це Андрій  Тобілевич - один з ініціаторів створення міського меморіального музею І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) ще в 70-і роки ХХ ст., творчі партнери – літератори Петро Біба та Микола Левандовський, музейник Віктор Маруценко, пісняри Олег Попов та Павло Бровченко, театральні діячі – Володимир Шурапов і Олександр Ніколаєнко, керівниці в галузі культури Наталія Агапєєва  та Валентина Животовська, колеги–керівники закладів культури, чию роботу координує та спрямовує Управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького – Валентина Ревенко та Володимир Соляр.

- «Заслужений працівник культури України» – державна нагорода України, почесне звання, яке надається президентом України за вагомий внесок у розвиток духовної культури, популяризацію у світі культурно-мистецької спадщини України, - зазначила Лариса Хосяінова. -  У складні моменти саме культура стає генератором об’єднання суспільства, тому місія тих, хто присвятив себе служінню в цій галузі - воістину унікальна. Своїм досвідом, знаннями і талантом працівники культури і мистецтва забезпечують спадкоємність вітчизняних духовних традицій, зберігають та розвивають різнобарвну палітру культури всього українського народу, консолідуючи його на розвиток держави.

З виставкою можна ознайомитись на сайті музею за посиланням: http://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar191_u.html

Усі новини