«Залюблений у слово»: у Кропивницькому відкрилася віртуальна виставка до 85-річчя Василя Марка

Вівторок, 5 січня 2021 12:40

З нагоди 85-ї річниці від дня народження Василя Петровича Марка літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку «Залюблений у слово».

Ім’я українського літературознавця, критика, доктора філологічних наук, професора кафедри української літератури Кіровоградського (нині – Центральноукраїнського) державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка вже давно стало своєрідним брендом якості у науковому світі.

Народився Василь Марко 06 січня 1936 року у селі Руське Поле. Закінчив  Хустське педагогічне училище та філологічний факультет Ужгородського державного університету. Протягом шістнадцяти років працював у сільських школах вчителем, заступником директора, директором. Ще працюючи вчителем, блискуче захистив кандидатську дисертацію.

Чисельні матеріали з фондів літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого ілюструють особливу сторінку у житті Василя Марка - переїзд на Кіровоградщину та багаторічну викладацьку роботу у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. Володимира Винниченка.

Значну частину віртуальної виставки становлять матеріали, які висвітлюють наукову та просвітницьку роботу Василя Петровича. Він активно працював у системі підвищення фахової майстерності вчителів-філологів, виступав з лекціями, читав оригінальні спецкурси і семінари. Під його керівництвом були написані і успішно захищені чимало кандидатських дисертацій з української літератури і теорії літератури.

На виставці знайшли своє місце  наукові праці Василя Марка з музейного зібрання: «Художній світ Михайла Стельмаха» (1982), « У вимірах стилю» (1984), «Окрилені ідеалом. Образ позитивного героя в радянській прозі 1970-1980-х років» (1985), «Основа творчих шукань. Художня концепція людини в сучасній українській літературі» (1987), «Анатолій Мороз. Нарис творчості» (1988), «Стежки до таїни слова. Літературознавчі й методичні студії» (2007), яка була удостоєна обласної літературної премії імені Євгена Маланюка у номінації «Літературознавство та публіцистика» та інші.

Завдяки колегам Василя Петровича з кафедри української літератури ЦДПУ імені Володимира Винниченка та ЦНТУ Григорію Клочеку, Олені Буряк, Антоніні Царук, очільнику Кіровоградської обласної організації НСПУ Василю Бондарю, його колишній аспірантці Надії Гармазій  та друзям, віртуальна виставка поповнилася цікавими світлинами В. Марка, автографами,  спогадами про нього не тільки як педагога і науковця, а й талановитого поета, керівника молодіжної літературної студії «Обрій». Саме тут виросла ціла плеяда молодих обдарувань, яким Василь Петрович відкривав «таїну слова» - Віталій Корнєєв, Ліна Рибальченко, Надія Гармазій, Юлія Дацюк, Кирило Поліщук та багато інших.

Життєве коло Василя Марка завершилося 12 червня 2015 року. Науковий доробок професора Марка ще потребує належного і детального вивчення. Василь Петрович належав до тієї когорти вчених, які не тільки розкривали тонкощі літературознавчої науки, а й філігранно творили її своєю невтомною працею. Він був дійсно Людиною з великої букви з потужною творчою продуктивністю, залюбленою у життя і ніжну мелодику слова.

Запрошуємо ознайомитися з віртуальною виставкою на сайті музею.

Усі новини