Держпродспоживслужба попереджає: загострюється епізоотична ситуація із грипом птиці
У світі спостерігається погіршення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці. Про це повідомили в Кропивницькому районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
За їхньою інформацією з вересня 2025 року в країнах Європи зареєстровано 804 спалахи високопатогенного грипу птиці у 24 країнах (Німеччина – 376 спалахів, Франція - 110, Нідерланди – 66, Іспанія – 61, Бельгія – 21, Данія - 19), у тому числі в країнах, які межують з Україною (Польща – 21, Угорщина – 4, Словаччина – 3, Румунія – 1).
Грип птиці є однією з небагатьох інфекцій, які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків, як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються.
Грип птиці – це гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A: субтипів H5 та H7, і характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, високою смертністю птиці та перебігає у вигляді епізоотій (широке поширення інфекційної хвороби тварин і птиці) та ензоотій (спалах інфекційного захворювання тварин і птиці, прив’язаний до певної місцевості).
До грипу птиці сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця.
Профілактика та заходи безпеки:
•здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть запобігати виникненню захворювання птиці;
•здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі лише за наявності супровідних ветеринарних документів;
•інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
•на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
•дотримуватись «закритого режиму» утримання (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
•утримувати окремо різні види птахів, тварин та птахів;
•виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, синантропними птахами;
•не допускати сторонніх осіб до місць утримання домашньої птиці; •проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
•проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і територій, де утримується птиця;
•проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
•дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, биту птицю патрати в рукавичках тощо);
•забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торговій мережі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
•яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці.
У разі захворювання чи масової загибелі птиці потрібно терміново повідомити ветеринарного фахівця державної установи, який обслуговує територію, та чітко виконувати його вказівки та рекомендації, при цьому – надавати йому всебічну допомогу та сприяти у проведенні обов’язкових заходів.




