Заклади охорони здоров’я у Кропивницькому отримали у 2020 році потужний імпульс розвитку

Вівторок, 18 лютого 2020 15:14

У міській раді Кропивницького продовжується звітна сесія за результатами виконання бюджетних програм у 2019 році.

Сьогодні, 18 лютого, звіт перед громадою тримали заступник міського голови Наталія Дзюба і керівники підпорядкованих їй підрозділів.

Підсумки функціонування гуманітарної сфери Кропивницького за звітний період розпочали підбивати із інформації про розвиток галузі охорони здоров’я в обласному центрі.

У 2019 році в Кропивницькому продовжилося виконання урядової програми «Доступні ліки». За інформацією Наталії Дзюби, кропивничанам за минулий рік виписали 114,2 тисячі рецептів. Одночасно у місті реалізовувалася державна програма забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет препаратами інсуліну. Фактично на це використано 11,6 млн грн.

- Минулого року ми втілили в життя перший етап медичної реформи. Заклади охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, уклали договори з Національною службою здоров’я України та із 01 січня 2019 року перейшли на новий механізм фінансування за надані послуги, - повідомила Наталія Дзюба. – Активно кропивничани також укладали угоди з лікарями. Декларуванням охоплено вже майже 190 тисяч містян.

В рамках другого етапу медичної реформи у Кропивницькому сім закладів, що надають вторинну медичну допомогу, вже перетворені у комунальні некомерційні підприємства. Також було прийнято рішення щодо реорганізації медико-санітарної частини № 19.

- Торік за рахунок коштів міського бюджету в закладах медицини нашого міста виконано комп’ютеризацію та інформатизацію на загальну суму 2 106,8 тис. грн, - повідомила заступник міського голови. - Всі заклади зареєстровано у єдиній електронній системі eHealth.

У 2019 році продовжувалися активні ремонти в медичних закладах міста. За рахунок міського бюджету завершено ремонтно-реставраційні роботи приймального відділення стаціонару № 1 ЦМЛ. Відремонтовано жіночу консультацію № 1 міського пологового будинку. Проведено капітальні ремонти покрівель урологічного та гінекологічного відділень ЛШМД, покрівлі основного корпусу спеціалізовано-медико-санітарної частини.

- Також у 2019 році ми виготовили проєктно-кошторисну документацію на  капітальний ремонт дитячої міської поліклініки по Шевченка і плануємо ремонтно-реставраційні роботи будівлі основного корпусу КЗ «Міська лікарня № 2 ім. Святої Анни під сучасні умови використання, - розповіла Наталія Дзюба.

За рахунок субвенції з державного бюджету  місто придбало:

 реанімаційно-операційне та діагностичне обладнання для міського пологового будинку на 7,7 млн грн;

два рентгенапарати для центральної міської лікарні  на 13,7 млн грн.

Крім того, укладено 2 енергосервісних договори, відповідно до яких встановлено індивідуальний тепловий пункт у дитячій міській поліклініці на суму 0,4 млн грн. та проведено утеплення приміщення спеціалізованої медико-санітарної частини: горище, цоколь, частково замінено вікна на загальну суму 21,4 млн грн.

Необхідно відзначити, що у Кропивницькому вперше розробили новий сервіс «Krop Med Diagnostic», який допоможе швидко знайти інформацію про медичні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я.

- Цей сервіс розробила команда ONIX-Systems, яка взяла участь у Smart Krop Hachaton, що відбувся 7-8 грудня за організації міської ради, - повідомила Наталія Дзюба. - Сервіс працює у тестовому режимі.

Також міська влада продовжує боротись за те, щоб молоді кадри не тікали з міста. Тому торік, вперше за багато років, 10 молодих сімей лікарів отримали квартири у новозбудованому житловому будинку по вул. Генерала Жадова.

Не менш масштабні плани управління охорони здоров’я міської ради планує реалізувати у Кропивницькому у поточному, 2020 році.

За інформацією начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук, поточного року буде завершено інформатизацію та комп’ютеризацію закладів вторинної ланки з наступним укладанням договорів з Національною службою здоров'я України та запровадженням нового механізму фінансування за надані медичні послуги з 01 квітня 2020 року. Продовжиться впровадження енергосервісу, зміцнення лікувально-діагностичної бази закладів охорони здоров’я відповідно до сучасних стандартів, проведення капітального ремонту та реконструкції операційного блоку лікарні швидкої медичної допомоги та дитячої міської поліклініки.

Усі новини