«Задля громади – під час випробувань» об’єдналися музеї Кропивницького

П'ятниця, 19 травня 2023 16:56

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Здатність зберігати і примножувати культурне надбання свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

Цьогоріч  літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого та музей музичної культури імені Кароля Шимановського провели спільний захід «Задля громади – під час випробувань».

У вступному слові директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова нагадала учасникам заходів, що тема Міжнародного Дня Музеїв у 2023 році – «Музеї – добробут та розвиток громад». В умовах повномасштабної війни з  росією музеї України були вимушені перемістити експонати з виставкових залів до фондосховищ, бо стали особливими мішенями для агресора. Але там, де це можливо, Міжнародний День Музеїв - хороша нагода через спеціальні заходи підтримати свої громади у складний для всієї країни час.

Численні афіші проілюстрували, як працюють обидва музеї під час війни, яким темам присвячені виставки, як, окрім професійної, вони займаються доброчинною діяльністю.

У часи важких випробувань важлива дружня допомога. Таку підтримку для України надає Польща. Вона прихистила не тільки величезну кількість наших співвітчизників, а й запропонувала у разі потреби надати прихисток українським музейним колекціям.

«Україна-Польща: діалог культур» - так було названо  наступний розділ музейного свята.

Наш регіон – Центральна Україна – посідає вагоме місце у культурних зв’язках із Польщею. Письменники, музиканти, художники та представники польської творчої еліти зробили значний внесок у культурне співробітництво між нашими народами. Науковиця музею Карпенка-Карого Тетяна Ревва розповіла про відомих письменників польського походження і тих, хто звертався до польської тематики у своїх творах: Міхала Грабовського, Северина Гощинського, Міхала Хороманського, Ольгерда Бочковського, Міхала Хороманського, Арсена Тарковського, Ярослава Івашкевича.

Одним із найвідоміших земляків, який у своїй творчості звертався до польської тематики, був представник великого сімейства Тобілевичів (родина свого часу належала до польської шляхти) І.К. Карпенко-Карий.

Зі зброєю в руках у складі армії УНР боронили суверенітет України уродженці нашого краю Євген Маланюк, Юрій Дараган, Фотій Мелешко. Після поразки УНР, у польських таборах для інтернованих вони не полишали активної творчої діяльності. У роки незалежності України зв’язки з Польщею стали одним із численних векторів у системі закордонного співробітництва літературознавців та істориків ЦДПУ ім. В. Винниченка: Григорія Клочека, Леоніда Куценка, Василя Марка, Сергія Шевченка та ін.

Директор музею імені Кароля Шимановського Олександр Полячок розповів про українсько-польські мистецькі програми, у яких науковці музею брали участь минулого року, а також про гуманітарну діяльність громадської організації «Обєднаня поляків “Полонія” імені Кароля Шимановського», яку він також очолює.           

Завершив зустріч вінок українських пісень у виконанні ансамблю «Млиночок». До виконання вокальних творів долучилося навіть наймолодше покоління. 

Усі новини