«Її Величність Жінка…» в музеї Осмьоркіна у Кропивницькому

Понеділок, 11 лютого 2019 14:55

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася надзвичайно цікава і святкова мистецька акція. Розпочалася вона з презентації художньої виставки «Її Величність Жінка…», присвяченої 30-річчю створення Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України.

Вернісаж гармонійно переріс у емоційне читання безсмертних поезій про чарівну половину людства у виконанні відомого декламатора Миколи Барабулі, а завершилася чудовим концертом студентів музичного коледжу «Музика душі».

Жінка завжди приваблювала художників своєю загадковістю, пластикою, грацією, різнобарвністю характерів.     Як зазначає заслужений художник України Анатолій Янєв: «Жінки, взагалі, моя тема. Це походить від матері, вона для мене залишається святою людиною. Звідси моє поважне ставлення до жінок. А жанр «ню» - природно для художника, грації Ботічеллі або Венера Урбінська Тіціана не менш цікаві в цьому плані, ніж оголені Дега, Ренуара, Серебрякової. Це у всі віки - бажання відтворити живу природу тіла».

Тож представлені на виставці живописні та графічні доробки відомих художників-земляків з музейної колекції яскраво відображають не лише мистецькі уподобання кожного митця, а й загальні риси розвитку сучасного українського живопису. Таємничістю колориту заворожують картини народного художника України Михайла Надєждіна,  на романтично-ліричний настрій надихають роботи заслуженого художника України Анатолія Янєва, членів Національної Спілки художників України Олександра Логвинюка та Володимира Плітіна, а твори заслужених художників України Андрія Надєждіна та Фелікса Полонського, членів Національної Спілки художників України Ігоря Смичека, Федора Лагна, Володимира Кир’янова і Анатолія Дворського овіяні історичними легендами та насичені символічними образами. Своєрідним поглядом жінки-художника крізь призму власного світобачення є сповнений творчого задуму автопортрет членів Національної Спілки художників України Любові Кир’янової та яскрава композиція Ольги Коломієць. Особливо увагу привертають твори художника-ветерана Володимира Федорова, в яких жіночі образи постають як живе відлуння минулої епохи з її трагічністю і в той же час надією на краще майбутнє.  Експоновані портрети, усміхаючись чи сумуючи, яскраво розповідають історії про різні жіночі долі.

Приємно відзначити, що голова правління обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост під час відкриття виставки зауважив про символічність початку заходів святкування ювілею спілчан саме такою виставкою, адже прекрасне жіноцтво у всі часи надихає художників на творчість.

І звичайно окрасою вернісажу став концерт у виконанні студентів музичного коледжу по класу скрипки Катерини Паученко та Наталії Мартинюк. А їх викладач Наталія Карабан, яка разом з концертмейстером Світланою Концедаловою і організувала це музично дійство,  розповіла про існуючу серед студентів гарну прикмету, що концертування саме в музеї Олександра Осмьоркіна - будинку відомого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, де завжди панувала атмосфера творчості, гарантує їх вступ до консерваторії і як підтвердження тому назвала майже десяток прізвищ випускників училища, які продовжують свою освіту в музичних академіях, а деякі навіть вже закінчили аспірантуру. Тож, всі присутні з задоволенням слухали  твори відомих композиторів Йоганна Себастьяна Баха, Макса Бруха, Бенджаміна Бріттена та Сергія Прокоф’єва у виконанні юних скрипальок, бажаючи їм успішного вдосконалення своєї майстерності.

Художня виставка «Її Величність Жінка…» експонуватиметься ще цілий місяць, тому запрошуємо всіх шанувальників образотворчого мистецтва завітати до музею та отримати естетичну насолоду від споглядання картин, які пробуджують в серці і душі добре, світле і вічне почуття любові.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини