Втратили роботу? Допоможе центр зайнятості

Понеділок, 25 квітня 2022 15:43

Що робити, якщо через війну втратили роботу? Куди звертатись і на яку допомогу можна розраховувати? Відповіді на ці та інші запитання дали спеціалісти Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради.

1. Хто може набути статусу безробітного?

Статус безробітного надається людям віком від 15 до 70 років, які через відсутність роботи не мають заробітку, але готові та здатні працювати.

2. Як подати заявку на отримання такого статусу?

Це можна зробити у центрах зайнятості.

Звертайтеся на номери гарячої лінії Державної служби зайнятості: +38(096) 384-10-43; +38(067) 746-56-65, +38(063) 582-46-23, +38(099) 098-02-43, +38(098) 152-41-70, +38(068) 308-93-14, +38(093) 480-21-90, +38(096) 326-54-95.

А також онлайн через портал Дія.

Подати заявку в електронній формі можуть люди, які: пройшли електронну ідентифікацію та автентифікацію; є громадянами України; мають паспорт громадянина України та/або паспорт громадянина України для виїзду за кордон та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

3. Покрокова інструкція як зареєструватися онлайн через портал Дія:

авторизуватися у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;

заповнити заявку;

подати її у зручний вам центр зайнятості;

ввести номер соціального рахунку та вибрати періодичність отримання виплат (якщо немає соціального рахунку, упустити цей етап. Але протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте соціальний рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту центру зайнятості, де подали заяву);

завантажити потрібні документи;

перевірити дані та підписати їх електронним підписом.

4. На які суми допомоги можна розраховувати?

Розмір допомоги визначають залежно від страхового стажу та заробітної плати, яку людина отримувала раніше. Якщо таких даних немає, то суму визначають на основі довідок про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), яку людині видав роботодавець, військовий комісаріат, де людина стояла на обліку, або військова частина, де людина проходила службу.

5. Якщо немає страхового стажу, то виплати не буде?

Так це так. Виняток зроблено лише у таких випадках:

молодь, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, звільнилася з термінової військової або альтернативної (невійськової) служби та потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації у встановленому порядку як безробітних;

перебувають на обліку внутрішньо переміщені особи, які не мають документів, необхідних надання статусу безробітного. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітної плати (доходу), страхового стажу допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

6. Коли можна отримати виплату?

Таку допомогу виплачують не рідше двох разів на місяць на 8 день від дня подання заяви. Також можливий варіант однієї виплати на місяць, якщо згоден безробітний.

7. Чи відрізняється алгоритм у зоні бойових дій та у більш безпечних регіонах?

Так. Подробиці можна дізнатись в інструкції від Державної служби зайнятості.

8. Як отримати кошти, якщо центр зайнятості припинив роботу?

Якщо через військові дії центри зайнятості не можуть забезпечити фінансування, то кошти перераховуватимуться Ощадбанком на рахунки безробітних.

Усі новини