Володимир Зуєв: «Допомога ветеранам – наш пріоритет»

П'ятниця, 3 березня 2017 14:13

П’ятого березня виповнюється 30 років міському осередкові Організації ветеранів України, до якого нині в Кропивницькому входять 33 тисячі ветеранів із 66 тисяч, які мешкають у нашому обласному центрі.

Посаду голови ради міського осередку Організації ветеранів України зараз обіймає Володимир Зуєв. До нього «Вечірня газета» і звернулася з проханням розповісти про минулі роки й день сьогоднішній осередку-ювіляра, роботу якого торік рада обласного осередку Організації ветеранів України визнала найкращою в області.

– Хто і навіщо, Володимире Савелійовичу, створив організацію, яка нині в нашому місті охоплює половину всіх ветеранів і пенсіонерів?

– П’ятого березня 1987 року відбулася перша конференція нашої міської організації – тоді вона називалася міською організацією ветеранів війни і праці. Було обрано голову осередку. Ним став Василь Дацко, офіцер-фронтовик, працівник з великим педагогічним стажем. В Україні тоді створювали цілісну ветеранську структуру – від первинних організацій до центральної ради Організації ветеранів України. У різний час її очолювали досвідчені керівники. Помітний внесок у роботу організації зробив колишній командувач Київським військовим округом Герой України генерал армії Іван Герасимов. Серед керівників нашого обласного осередку Організації ветеранів України слід згадати Героя Радянського Союзу Миколу Єрещенка. Нині її очолює Василь Єфименко. Одними з основних завдань міського осередку Організації ветеранів України є турбота про людей похилого віку, вирішення їхніх проблем, які виникають у ветеранів після завершення трудової діяльності, служби в армії і силових структурах. Допомога ветеранам – наш пріоритет. Особливого динамізму набула робота осередку після обрання керівником Євгенії Чабаненко. Професіонал у роботі з людьми, конкретний і діловий працівник, який не залишав без уваги навіть найменшого питання, коли йшлося про допомогу людям, вона вміла домагатися від влади належного ветеранам. Керівну естафету від Євгенії Михайлівни перейняв Віталій Вієвський, який присвятив чимало років опіці молоддю й турботі про старше покоління.

Рада нашої міської організації, її виконавчий апарат виконують значну роботу з обліку членів організації, створення нових первинних осередків і зміцнення вже наявних, створених за адміністративно-територіальним принципом.

– Від активістів багато що залежить у будь-якій справі. Певно, таких людей чимало й серед ветеранів…

– Добре зарекомендували себе активісти в осередках при квартальних комітетах, а їх у місті 60. Ветерани-активісти разом з головами квартальних комітетів активно співпрацюють із виконавчими органами районних, міської рад, депутатами всіх рівнів. Вчасне їх інформування про запити і прохання людей, оперативна реакція керівництва районів і міста, виконавчих структур сприяють успішному вирішенню соціально-побутових проблем пенсіонерів. Наші первинки, що діють в організаціях, установах, навчальних закладах міста, спільно з профспілками роблять значний внесок у турботу про людей, що вийшли на пенсію. Зустрічі, теплі слова, участь в урочистостях дають ветеранам сили бути корисними суспільству.

– Влада йде назустріч вашим ініціативам?

– Члени нашого осередку вдячні за постійну увагу та підтримку міському голові Андрієві Райковичу, керівникам районних рад Подільського та Фортечного районів у місті Русланові Фросиняку й Олександрові Кришку, голові Новенської селищної ради Сергієві Денисенку, керівникам усіх колективів, де створено і активно функціонують наші первинні осередки. Укладена угода між міською владою і нашою міською організацією – визначальний документ, що дає нам право існувати на законних підставах і брати участь у всіх заходах, які відбуваються в місті. Мати своє приміщення з усім необхідним для роботи, приймати в ньому ветеранів, вирішувати їхні нагальні проблеми. Використовувати зал у будівлі міської ради для врочистостей, засідань клубу «Ветеран» та інших заходів. Там ми проводимо й семінари з головами первинних організацій, беремо участь у семінарах з головами квартальних комітетів.

Міська організація ветеранів України регулярно отримує фінансову підтримку від міської влади для здійснення своєї статутної діяльності. Зараз у її лавах перебувають 33 тисячі 367 ветеранів, які об’єднані в 127 первинних осередків.

– Серед членів міського осередку Організації ветеранів України, певно, є й передовики. Назвіть їх.

– Торік переможцями конкурсу серед наших первинок стали осередки ветеранів підприємств «Червона зірка (Ельворті)» (голова – Алла Пушкаренко), «Інгульська шахта» (голова – Борис Шумихин), «Ліки Кіровоградщини» (голова – Юлія Сафонова), льотної академії (голова – Валерій Куліш), квартального комітету № 4 Подільського району (голова – Любов Балашова), селища Нового (голова – Лариса Ємець). У названих та інших первинних організаціях налагоджено облік ветеранів, там знають про життя кожного з них, їхні турботи і проблеми, підтримують словом і ділом. Проводять культурно-просвітницькі заходи, народні свята, вшанування ювілярів тощо. Нашими передовиками також є багаторічні керівники первинних організацій, заслужені ветерани міста Армо Асріян, Федір Стойко, Марія Майданюк, Віра Мірошниченко, Костянтин Рожков, Анатолій Савенко, Катерина Дика, Катерина Кулинич, Лариса Берест, незмінний керівник прес-групи міської організації Микола Цибульський і багато інших.

– У Кропивницькому добре відомі й творчі колективи ветеранів.

– Носіями високої культури і національної пісенної майстерності в нашій організації є хори «Ветеран», «Діти війни» і «Патріот», які регулярно виступають у лікувальних і навчальних закладах, у трудових колективах і за місцем проживання кропивничан. Важливу роль у житті людей похилого віку відіграє наш клуб «Ветеран». У його засіданнях активну участь беруть керівники міста й районів, фахівці управлінь та відділів міськвиконкому, зокрема управління охорони здоров’я та відділу соціальної підтримки населення. Такий зв’язок дає змогу вислухати ветеранів та оперативно відреагувати на їхні прохання і запити.

– Тісну співпрацю з різними організаціями й установами можна назвати візитівкою міського осередку Організації ветеранів України?

– Так, одним з пріоритетних напрямків у роботі нашої організації є героїко-патріотичне виховання молодого покоління, широке використання волонтерського руху для допомоги ветеранам війни, інвалідам, учасникам бойових дій та АТО. З управлінням освіти міста, керівництвом навчальних закладів ми налагодили тісну співпрацю: ветерани, учні й педагоги беруть участь в акції «3ірка пам’яті», у проведенні уроків мужності, тематичних вечорів, конкурсів, зустрічей із захисниками України, зокрема учасниками АТО. Важливу виховну роль відіграє створений у гімназії ім. Т. Шевченка музей визволення Кіровоградщини з розділом, присвяченим нинішній війні на Сході України, а також інші 17 музеїв і 38 музейних кімнати, створених за участі ветеранів.

Обов’язково маю із вдячністю відзначити роботу Товариства Червоного Хреста України. Його члени разом із соціальними працівниками районів у місті, волонтерами допомагають літнім людям у сучасних нелегких соціально-економічних умовах. Наша

організація разом з державними, самоврядними структурами морально і матеріально підтримує ветеранів і таким чином продовжує їхнє життя.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua

Усі новини