Володимир Панченко – Почесний громадянин міста Кропивницького

Вівторок, 27 серпня 2019 17:41

Враховуючи видатні заслуги перед територіальною громадою, вагомий особистий внесок у примноження та збереження історико-культурної спадщини, багаторічну плідну працю над дослідженням творчості українських письменників, життя та творчість яких тісно пов’язані з Кіровоградщиною, популяризацію їх надбань, відродження гімназійної освіти, сприяння розвитку молодих науковців, активну громадську діяльність та з нагоди 265-ї річниці заснування, міська рада Кропивницького вирішила  присвоїти у 2019 році звання “Почесний громадянин міста Кропивницького” Панченку Володимиру Євгеновичу.

Сьогодні, 27 серпня, міська рада Кропивницького і її виконавчий комітет підтримали кандидатуру  відомого літературознавця, письменника, автора фундаментальних досліджень з історії української літератури, активного громадського діяча, професора кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка у 1985-2001 роках, доктора філологічних наук, Заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Панченка на присвоєння йому високого звання Почесного громадянина міста Кропивницького.

Володимир Панченко, народився 2 вересня 1954 року у селі Демидівка на Одещині. В 1975 році закінчив філологічний факультет Одеського державного університету ім. І.Мечникова. і в цьому ж році розпочав свою трудову діяльність викладачем історії літератури та захистив кандидатську дисертацію.

У 1984 році на запрошення Спілки письменників України та керівництва педагогічного інституту переїхав на постійне проживання у місто Кіровоград. З 1985 по 1991 рік очолював обласну організацію Спілки письменників України. Водночас працював у Кіровоградському педагогічному інституті ім. О.Пушкіна (нині — ім. В.Винниченка).

Володимир Панченко в цей час дуже активно займався громадською діяльністю і у 1990 році був обраний народним депутатом України I скликання

Після завершення каденції ВРУ І скликання у 1994 році повернувся до викладацької діяльності у Кіровоградському педагогічному університеті та був обраний депутатом Кіровоградської обласної ради (1994-1998).

Володимир Панченко відомий своєю активною публіцистичною діяльністю, спрямованою на розвиток демократичних засад української державності, національної культури, історичної пам’яті. Як голова комісії з питань культури й освіти обласної ради він ініціював у 1990 році заснування газети “ Народне слово”, створення на базі СШ№5 якісно нової Української гімназії, а також громадську роботу щодо збереження будинку І.Тобілевича і відкриття в ньому літературно-меморіального музею ім.І.Тобілевича. Володимир Євгенович передав обласному краєзнавчому музею унікальну колекцію особистих речей В.Винниченка, привезену з Франції у 1992.

У 90-х роках, як депутат обласної ради, опікувався та доклав багато зусиль щодо збереження обласної юнацької бібліотеки ім Бойченка (нині Є.Маланюка), її ремонту та успішного функціонування. І на сьогодні вони тісно співпрацюють - у 2017-2018 роках на базі бібліотеки Володимир Панченко проводив просвітницький “Маланюківський форум”. Крім того, він виступив ініціатором створення міського літературно-меморіального музею ім. Карпенка-Карого. Саме за клопотанням народного депутата Панченка у січні 1993 р. було прийняте рішення про створення музею, а в 1995 році музей було відкрито

Літературознавець передав обласній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського 700 примірників книг із власної бібліотеки; неодноразово брав участь у різноманітних заходах, культурних подіях, що відбувалися в бібліотеці. Також Володимиру Євгеновичу належить ініціатива будівництва та відкриття у Кропивницькому пам’ятника Юрію Яновському.

Впродовж багатьох років Володимир Панченко досліджує та популяризує творчість письменників, театральних та громадських діячів, життєвий шлях яких тісно пов’язаний з історією нашого краю та міста - В.Винниченка, М.Зерова, Ю.Яновського, Є.Маланюка, Є.Чикаленка, І.Тобілевича, М.Кропивницького. За його сценаріями знято низку документальних фільмів, у тому числі й про рідне місто та наших земляків. Письменник заснував і був редактором літературного журналу Вежа, який виходить до тепер.

Володимир Панченко - Лауреат Міжнародної премії ім.В.Винниченка Українського фонду культури (1995), літературної премії “Благовіст” (1996), премії ім.О.Білецького (1998), обласної краєзнавчої премії ім.В.Ястребова (2005), обласної премії ім. Євгена Маланюка (2017).

І сьогодні Володимир Панченко не пориває зв’язків із громадою Кропивницького. Презентації його книг, творчі зустрічі постійно збирають велелюдні аудиторії і стають значимими подіями в культурному житті обласного центру. Нині він активно консультує здобувачів наукового ступеня кандидата філологічних наук, виступає рецензентом магістерських робіт випускників Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка.

Фото - джерело https://rk.kr.ua

Усі новини