Війна обпалила і молодість, і старість: у Кропивницькому подякували столітньому ветеранові за перемогу над нацизмом

Середа, 8 травня 2024 17:30

У День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, сьогодні, 08 травня, заступник міського голови Олександр Мосін, директорка департаменту соціальної політики Юлія Вовк, голова обласної ветеранської організації Анатолій Перевозник та голова правління міської громадської організації ліквідаторів та інвалідів Чорнобиля Леонід Гришко відвідали ветерана Другої світової війни, полковника у відставці, бойового льотчика-винищувача, кавалера шести бойових орденів, якому в червні цього року виповниться 101 рік, Павла Матвійовича Кононова.

Не зважаючи на дуже поважний вік, ветеран зустрів гостей на воротях, гостинно запросив до столу. Альбом із фотокартками  доповнив історію життя і фронтового шляху, яку розповів Павло Матвійович гостям. Хоч на долю чоловіка випали нелегкі випробовування війною, він здійснив свою мрію — став льотчиком. Навчався в Одесі, там і застала його війна. Досі в деталях пам’ятає свій перший повітряний бій, а загалом за всі роки війни має 80 бойових вильотів. Перемогу ветеран зустрів у місті Брно тодішньої Чехословаччини. Утім війна для нього не закінчилася. У повоєнні роки продовжував літати і навіть брав участь у випробування атомної зброї у Семипалатинську у Казахстані.

Гості побажали ветерану міцного здоров’я і ще багато років життя, щоб передати живі свідчення і пам’ять про тодішню війну нинішньому поколінню. Представники ветеранських організацій вручили Павлу Матвійовичу Кононову нагороду “Почесний ветеран України”, а заступник міського голови Олександр Мосін передав подарунки від міської влади.

- Дуже важливо пам’ятати про таких людей, живих ветеранів, які є свідками тих буремних років. На жаль, з кожним роком їх залишається все менеше. Сьогодні у Кропивницькому учасників бойових дій Другої світової лишилося лише 35... Павло Матвійович Кононов — це ціла епоха, тому надзвичайно важливо, щоб його спогади про Другу світову ми зберегли для наших наступних поколінь, а досвід використали для нашої Перемоги у сьогоднішній війні з російським нацизмом. А що цю Перемогу ми здобудемо, я переконаний, бо нам є з кого брати приклад, - наголосив Олександр Мосін.

Усі новини