Вік позаду — життя попереду: кропивничанина Павла Кононова привітали зі 101-им днем народження

Четвер, 27 червня 2024 16:32

У своє 102 літо переступив легендарний кропивничанин, ветеран Другої Світової війни, льотчик-винищувач Павло Матвійович Кононов. Із днем народження довгожителя сьогодні, 27 червня, привітав заступник міського голови Сергій Колодяжний, представники департаменту соціальної політики міської ради та ветеранської організації.

Маючи за плечима сто один рік життєвої дороги, іменинник традиційно зустрічав гостей у літній альтанці серед різноквіття свого двору при ясному розумі й іскрометному гуморі. Поруч — найближчі родичі.

- Як політ, Павло Матвійовичу? - вітаючи іменинника запитав Сергій Колодяжний.

- Політ нормальний, - віджартувався довгожитель.

Як і годиться, імениннику вручили квіти і подарунки, а гостей запросили за святковий стіл, за яким у невимушеній розмові поцікавилися у Павла Матвійовича, у чому ж секрет його довголіття.

- Живи просто, проживеш років зо сто. Отак і я живу собі, і не рахую роки, - каже іменинник і згадує молодість, коли хоч і важкі випробування випали на долю його покоління, проте вони уміли любити і радіти. У 17-річному віці він вступив до Одеського авіаційного училища, а під час Другої Світової війни уже став льотчиком-винищувачем. Кожен виліт для пілота міг бути останнім. Ветеран тепло згадує про свого бойового командира. Каже, він умів жартувати і після кожного вильоту дозволяв пілотам випити бойові сто грамів, а це означало, що для цього пілот мав обов’язково повернутися.

Перемогу зустрів у чеському місті Брно, проте штурвал літака не полишав ще довго. Після війни продовжив працювати в центрі підготовки космонавтів, де тиснув руку льотчику-космонавту Олексію Леонову, викладав у Кіровоградському технікумі військову справу. Має бойові нагороди.

І сьогодні Павло Матвійович з радістю приймав вітання і побажання міцного здоров’я, за свій 101-ий день народження випив чарчину і пообіцяв зустріти гостей і наступного року

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57