Від ідеї — до реальності: у Кропиницькому розпочалася робота над Стратегією розвитку міської громади

Середа, 24 квітня 2024 16:13

Кропивницький — місто комфортне для проживання. Це мрія не тільки багатьох кропивничан, вимушених переселенців, які знайшли тут другий дім, а й місцевої влади. Навіть попри війну, яка нині розтерзує Україну, вона може здійснитися, якщо розробити дорожню карту розвитку міста.

Саме про Стратегію розвитку Кропивницької громади до 2030 року говорили сьогодні, 24 квітня, на стратегічній сесії з розробки відповідного проєкту представники місцевої влади і громадськості.

Участь у сесії взяли начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, заступники міського голови Олександр Мосін та Михайло Бєжан, Сергій Колодяжний, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Балакірєва, депутати міської ради.

Ментором стратегічної сесії й головним експертом у розробці  Стратегії розвитку Кропивницької міської територіальної громади на період до 2030 року став кандидат економічних наук, засновник науково-дослідницької агенції “Агенція економічних досліджень” Максим Сігнатулін.

Перш ніж розпочати обговорення проєкту Стратегії усі учасники сесії переглянули короткий відеоролик, яким місто Кропивницький було до початку повномасштабного вторгнення і яким є сьогодні. Тож далі говорили про те, яким місту бути.

- Важлива дискусія навіть у такий складний час. Бо наявність ефективної стратегії – запорука стабільності громади, бачення перспектив подальшого розвитку території, - відзначив у своєму зверненні до учасників дискусії начальник ОВА Андрій Райкович. - Війна змінила пріоритети. Ми чітко розуміємо виклики сьогоднішнього дня. Основними аспектами розвитку в найближчій перспективі залишаються підтримка фронту; посилення обороноздатності; зміцнення економічної та фінансової стійкості; протистояння російському енергетичному тероризму; виконання соціальних програм. Разом із тим, мусимо зробити все для підтримки національного виробника.

Очільник області наголосив, що Стратегія розвитку Кропивницької громади має чітко кореспондуватися із цілями, визначеними на державному та регіональному рівнях. Вона має відповідати вимогам часу, бути дієвою, і спрямованою на результат. Ніякого формалізму і поверховості в її створенні бути не може!

- Програма стратегічного розвитку має бути глибоко продуманою, живою, відповідати інтересам людей. Тільки так вона може бути реалізована. Але найголовніше завдання — це наша перемога і справедливий мир. Це запорука розвитку і нашої громади, й усієї України, - підкреслив Андрій Райкович.

Стратегія розвитку буде дієвою, коли над нею працюватиме вся громада, депутатський корпус, виконавчі органи міської влади. Заступник міського голови Михайло Бєжан подякував усім, хто долучився до роботи над проєктом.

- Наявність Стратегії розвитку громади сприяє ефективному використанню ресурсів, плануванню проектів та програм, а також залученню зовнішніх інвестицій. Сьогодні наша перша зустріч з розробки Стратегії, до якої ми долучили максимальну кількість стейкхолдерів - представників бізнесу, влади, громадськості, - зазначив Михайло Бєжан.

Кандидат економічних наук, керівник Агенції економічних досліджень Максим Сігнатулін презентував свої перші дослідження щодо оцінки соціально-економічного стану Кропивницької громади та проаналізував результати соціологічного опитування жителів міста в рамках розробки проєкту Стартегії розвитку Кропивницької громади до 2030 року.  Науковець і експерт розповів, що передбачатиме робота над проєктом Стратегії і запросив долучатися до роботи усіх активних представників громади.

Одразу ж на стратегічній сесії надійшли і перші пропозиції до розробників проєкту від представників громадських організацій.

Заступник міського голови Олександр Мосін відзначив важливість розробки стратегічного плану розвитку міста і подякував керівнику Агенції економічних досліджень за допомогу у роботі над ним.

- Ми обов’язково розробимо концептуальний документ нашого майбутнього і визначимо основні цілі, які ляжуть в основу головного кошторису міста з урахуванням викликів сьогодення, а це і безпека, і демографічні зміни, і соціально-економічні питання, - наголосив Олександр Мосін.

Цього ж дня відбулися дві перші практичні сесії щодо розроблення Стратегії розвитку Кропивницької міської територіальної громади на період до 2030 року, на яких учасники визначили основні проблеми і намітили цілі, над якими далі працюватимуть детальніше.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28