Великий Державний Прапор України урочисто підняли у Кропивницькому

Четвер, 23 серпня 2018 14:23

Сьогодні, 23 серпня, у Кропивницькому на щоглі біля пам’ятника Тарасу Шевченку урочисто підняли великий Держaвний прaпор Укрaїни. На урочистостях,  присвячених Дню Державного прапора України було велелюдно, у заході взяли участь керівники області і міста, студентство, школярі, військові, небайдужа громадськість міста.

Свято розпочалося з покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, а почесне право підняли синьо-жовтий прапор надали  уславленому «кіборгу» Вадиму Довгоруку і волонтерці, очільниці «Громадської варти» Вікторії Касьяновій.

З історією першого підняття синьо-жовтого прапора над тодішнім Єлисаветом ознайомив учасників урочистостей історик Юрій Митрофаненко.

- Синьо-жовте полотнище  вперше замайоріло над нашим містом у березнi 1918 року, коли з мiста вигнали більшовиків та їх посібників – анархістів, – відзначив Юрій Митрофаненко. - І символічно, що  підняли його над примiщенням, де тепер базується 3-ій окремий полк спецiального призначення. Тоді тут знаходилися органи керівництва УНР.

З історією підняття синьо-жовтого прапора у Кіровограді в сучасну добу, у 1991 році, в переломний момент здобуття Україною Незалежності поділився учасник тих подій голова громадської організації ветеранів Віктор Тріщенко, а відома кропивницька пловчиня Ольга Свідерська розповіла про відчуття і враження, коли державний прапор піднімається на честь спортивних звитяг українців на аренах та стадіонах всього світу.

Цього дня символічні  подарунки від голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка отримали ровесники Незалежності України - кропивничани Ірина Пухир і Олександр Біляк, яким 24 серпня виповниться 27 років. 

По завершенні святкового дійства у сквері Тараса Шевченка усі охочі під проводом Юрія Митрофаненка відправилися на екскурсію до бойового музею полку спецiального призначення, де сьогодні був піднятий прапор, що свого часу допомагав «кіборгам» боронити аеропорт у Донецьку.

Усі новини