Управління соціального захисту населення інформує: особливості призначення житлових субсидій

Четвер, 8 листопада 2018 18:42

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фортечної районної у  Кропивницькому ради повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 року № 841 внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

Із 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти.

Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати ЄСВ (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) з вини роботодавця.

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

У разі якщо член домогосподарства не має доходів, бо:

  • перебуває у місцях позбавлення волі;
  • перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу;
  • в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря);
  • в складі домогосподарства є хворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вправі призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.

Без обов’язкової сплати ЄСВ  субсидію можуть отримати:

безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій вправі прийняти позитивне для заявника рішення;

безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості;

громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально. Тоді субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати на загальних умовах.

Змінами передбачено, що субсидія не може бути призначена у випадку, коли у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року, якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.

Якщо субсидію з травня 2018 року призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами.

Якщо у призначенні субсидії на неопалювальний період було відмовлено, у тому числі за рішенням комісії, потрібно надати до управління соціального захисту населення заяву про призначення житлової субсидії та декларацію.

 

Усі новини